Maallikkojen antama lääkeneuvonta kukoistaa keskustelupalstoilla
05.04.2016 14:09
Yhä useampi suomalainen hakee lääketietoa verkosta. Keskustelupalstoilla maallikot neuvovat toisiaan, vaikka luotettavan vastauksen saisi helposti lääkäriltä tai apteekista.
Tutkijatohtori Sinikka Torkkola Tampereen yliopistosta kirjoittaa Sic! -lehdessä, että maallikkojen keskinäinen terveystiedon vaihto herättää kysymyksiä tiedon luotettavuudesta ja huolestuttaa asiantuntijoita.
Torkkola itse on analysoinut, miten terveysviestintä toimii sosiaalisessa mediassa ja millaista sisältöä verkon lääkekeskusteluissa on.
Suomalaiset hakevat apua verkosta, koska eivät koe saaneensa vastausta lääkäriltä tai koska he eivät luota saamiinsa tietoihin ja haluavat toisen mielipiteen. Sosiaalinen media on tärkeä myös vertaistuen kannalta.
Suomi24-verkkosivuston keskusteluissa pohditaan usein lääkkeiden haittavaikutuksia, lääkeriippuvuutta ja lääkäreiden antamien neuvojen pätevyyttä.
Lääkekeskusteluista yli puolet (53 %) käsittelee psyykenlääkkeitä ja seuraavaksi eniten (8 %) keskustellaan kipulääkkeistä.
Torkkolan mukaan netissä keskustellaan paljon sellaisistakin aiheista, jotka olisi luontevinta kysyä jo lääkettä määrättäessä tai apteekista ostettaessa.
Ainakaan kaikki Suomi 24-keskustelijat eivät luota sokeasti palstalla jaettaviin terveysneuvoihin. Torkkolan tutkimuksessa yli puolet (54 %) vastaajista piti ohjeita epäluotettavina.
Tilastokeskuksen kokoaman vuoden 2015 virallisen tilaston mukaan 16–89-vuotiaista suomalaisista 62 % oli käyttänyt kyselyä edeltäneiden kolmen kuukauden aikana internetiä etsiäkseen sairauksiin, ravitsemukseen tai terveyteen liittyvää tietoa.
Kiinnostus terveysaiheisiin on noussut jonkin verran, sillä vuonna 2013 vastaava luku oli 56 prosenttia.
Sinua tarvitaan täällä! (Apteekkarilehti 10/2013) ->
Takaisin