Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Yhteistyötä loppuun asti

17.08.2012 09:28FIMEA OTTI strategiassaan muutama vuosi sitten aivan uuden askeleen. Asioita alettiin valmistella työryhmissä alan toimijoiden kanssa. Perustettiin uutta lääketaksaa valmisteleva työryhmä, Apteekkitoiminnan kehittämistyöryhmä ja monia muita työryhmiä, joissa myös kuultiin eri asiantuntijoita. Apteekkariliitonkin edustajat ovat olleet mukana työryhmissä.

Fimean heinäkuun alussa julkistamaa säädöspakettiakin valmisteltiin yhdessä aivan loppumetrejä lukuun ottamatta. Fimean oli määrä valmistella Apteekkitoiminnan kehittämistyöryhmän ehdotukset lainsäädännön muotoon.

Valmistelussa mukana olleillekin säädöspaketti oli osin yllättävää luettavaa. Pakettiin oli sisällytetty joitakin yritystoiminnan käytännön realiteeteille ja nykymaailmalle täysin vieraita ehdotuksia, joita ei oltu valmisteluvaiheessa käsitelty lainkaan alan toimijoiden kanssa. Olisi ollut luonnollista, että myös nämä uudet esitykset olisi käsitelty yhdessä, jolloin niihin olisi ollut mahdollista esittää kommentteja jo ennen kuin ne ovat hallituksen esityksen muodossa ja tulevat lausuntokierrokselle.

Yllättävä oli myös paketin julkaisuajankohta keskellä kesää ja lomakautta, vaikka kysymyksessä on alalle merkittävin lainsäädäntöpaketti vuosiin.

Mutta on paketissa paljon hyvääkin. Esimerkiksi se, että Fimea haluaa osoittaa ennakkoluulottomuutta uudistamalla lääketaksaa siten, että apteekin asiantuntijatyö huomioidaan nykyistä paremmin. Myös apteekkimaksuun liittyvä uudistus on tarpeellinen koko maan kattavan lääkejakelun turvaamiseksi jatkossakin.

Lääkevaihto ja viitehintajärjestelmä ovat jo nyt jokseenkin toimivia ja niillä on saatu aikaan satojen miljoonien eurojen säästöt. Moninkertaisesti enemmän kuin ennakkoon arvioitiin. Silti niihinkin esitetään muutosta, jonka mukaan apteekin pitäisi aina selvittää asiakkaalle ns. hintaputken halvin lääketukkukaupasta saatavilla oleva valmiste. Tästä koituva säästö on minimaalinen verrattuna aikaan, joka farmaseutilta kuluu asian selvittämiseen asiakkaalle.

Tuntuu siltä, että enää ei välitetä lääkkeen oikeasta ja turvallisesta käytöstä, hoitomyöntyvyydestä puhumattakaan. Hinta tuntuu olevan ainoa tärkeä asia. Me apteekkilaiset kyllä näemme tärkeimpänä asiana lääkkeiden oikean käytön, sillä vain oikein käytetty lääke auttaa.

Toivon, että jatkossa yhteistyö kestää työn loppuun asti, sillä yhteistyö ja avoimuus ovat käytännön elämässä toimivien ratkaisujen edellytyksiä.

Riitta Andersin

Kirjoittaja on Apteekkariliiton puheenjohtaja.

Takaisin

Kommentit (2)

Arvot järjestykseen!

Ylipäänsä tämä järjetön säästäminen terveydenhuollon kuluista tulisi pikkuhiljaa lopettaa ja kohdentaa jonnekin muualle. Se on jännä juttu kun kun päättäjiltä kysytytään elämänarvoista niin terveys komeilee aina sijalla yksi, mutta kun päätöksiä tehdään niin kappas vaan, tuo arvo unohtuu jonnekin unholaan.... Tätä menoa meillä ei Suomessa enää ole hyvää ja toimivaa apteekkijärjestelmää turvaamassa ihmisten hyvinvointia. Välillä aina ihmetyttää että ollaanko tässä ihan tarkoituksella ajamassa nykyistä järjestelmää alas.

Tästä on hyvä jatkaa

Kiitoksena uudesta strategiasta Hyssälä antoi menolipun Kuopion korpeen. Varmaan muutkin alan toimijat menevät perässä sitten istumaan samaan pöytään.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.