Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Verkon yliannostus voi viedä terveyden

17.09.2010 09:53

VERKKO tarjoaa käyttäjälleen rajattomasti mahdollisuuksia. Vaarana on kuitenkin jähmettyä koneen ääreen useiksi tunneiksi ja unohtaa liikkua.

Sosiaaliset mediat, kuten Facebook, ovat parhaimmillaan kanavia, jotka yhdistävät toisiinsa ystäviä ympäri maailman. Pahimmillaan ne ovat virtuaalimaailmoja, jotka vangitsevat ja pitävät otteessaan. Esimerkiksi taitavasti rakennettuihin peleihin jää helposti koukkuun.

Ei liene sattumaa, että esimerkiksi niska- ja hartiavaivat ovat lisääntyneet, samoin kuin päänsärky ja masennusoireet. Ylimääräisiä kiloja kertyy ja yleiskunto heikkenee, kun liikkuminen jää vähiin.

Apteekeissa liikuntaa pidetään tärkeänä osana terveyttä ja sairauden ennaltaehkäisyä. Keväällä käynnistetystä Liikkujan Apteekki -yhteistyöprojektista on jo nyt saatu lupaavia tuloksia. Samalla apteekkilaiset ovat itsekin innostuneet liikkumaan enemmän.

Entä kuka opastaisi liikunnan pariin niitä lapsia ja nuoria, jotka eivät asioi apteekeissa? Vastuu on meillä vanhemmilla.

Havahduin miettimään asiaa, kun hain kolmivuotiasta poikaamme päiväkodista. Emme olleet edes kävelleet kovin pitkää matkaa, kun hän alkoi jo marista, että ei jaksa enää. Matkaa oli kuitenkin vain kilometri!

Myönnän, että ainokaista on tullut työnnettyä usein rattaissa. Ostokset on voinut sujauttaa kätevästi rattaisiin ja matka on joutunut, kun ei ole tarvinnut pysähtyä tutkimaan jokaista kiveä ja kantoa. Mutta mihin sitä oikeastaan on kiire? Pelaamaan FarmVilleä Facebookiin?

Tänä viikonloppuna liikumme ulkona, satoi tai paistoi. Läheisessä metsässä tutkimme vaikka joka ikisen sammaleen ja mättään, joka tiellemme sattuu. Eikä sitä tiedä, vaikka virkeän olon lisäksi saisimme ropeellisen puolukkaa!

Helena Hyyppä
Kirjoittaja on Apteekkariliiton verkkovastaava.
 

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.