Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Vastuuta suomalaisista

30.09.2010 09:35

MIELESTÄNI perjantai 1.10.2010 on tärkeä päivä Suomessa. Tuolloin tulee voimaan kaksi merkittävää muutosta: tupakkalaki ja arpajaislaki uudistuvat.

Yhteistä niille molemmille on pyrkimys parantaa suomalaisten hyvinvointia. Toisella uudistuksella pyritään vähentämään tupakoinnin aiheuttamia terveyshaittoja ja toisella pyritään ehkäisemään peliriippuvuutta.

Minulla oli kunnia olla mukana molemmissa uudistuksissa. Olin sekä sisäministerin asettaman Arpajaislakihankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja että peruspalveluministerin asettaman Tupakkatyöryhmän puheenjohtaja. Molemmat projektit olivat erittäin mielenkiintoisia. Tunsin saavani vaikuttaa konkreettisesti suomalaisten hyvinvointiin.

Toki molempiin liittyi paljon ristiriitoja. Jos haluaa saada muutoksia aikaan, pitää kyetä kestämään myös kritiikkiä. Koska niin rahapelaaminen kuin myös tupakoiminen ovat hyvin konkreettisia ja suomalaisia koskettavia asioita, saivat lakihankkeet kohtuullisesti julkisuutta osakseen.

Tupakkalakiuudistuksen merkittävin yksittäinen asia on tupakan esilläpitämisen kieltäminen vähittäiskaupoissa sekä erilaiset rajoitukset, joilla pyritään estämään ihmisten altistuminen tupakansavulle. Kaikki eivät näitä muutoksia kannattaneet. Joidenkin mielestä tupakan esilläpidon kieltäminen on vastoin liberalismin suurta ideaa. Totuus on kuitenkin, että tupakka tappaa ja nykyisin tupakointi aloitetaan nuorena. Nuoria ei pidä jättää tupakkateollisuuden ja kauppamiesten armoille.

Suomalainen rahapelijärjestelmä perustuu yksinoikeusjärjestelmään. Valtio on myöntänyt Veikkaukselle, Raha-automaattiyhdistykselle sekä Fintotolle – kullekin omalle sektorilleen - yksinomaisen oikeuden harjoittaa pelitoimintaa. Tarkoitus on kanavoida ihmisten pelihalut peleihin, jotka on pyritty järjestämään mahdollisimman vähän sosiaalisia haittoja tuottavalla tavalla.

Uuden arpajaislain myötä ulkomaalaisten peliyhtiöiden – Suomessa laittoman – pelitarjonnan markkinointi kielletään tehokkaasti. Nyt viranomaisilla pitäisi olla kaikki välineet eri medioissa olevien laittomien uhkapelimainosten kitkemiseen. Uusi laki myös kieltää kaiken rahapelaamisen alle 18-vuotiailta ja rajoittaa myös laillisten peliyhtiöiden markkinointia.

Tätäkin uudistusta vastustettiin ääriliberaalien toimesta. Heidän mielestään kun on erittäin tärkeää, että kansainvälisillä peliyhtiöillä pitää olla kaikki mahdollisuudet houkutella suomalaisnuoria tuhoamaan taloutensa uhkapelejä pelaamalla.

Myöskään lääkkeiden jakelua ei pidä jättää pelkästään kauppamiesten armoille. Uudessa toimessani Apteekkariliiton toimitusjohtajana teen kaikkeni, että suomalaiset jatkossakin saavat itsehoitolääkkeet turvallisesti vain apteekista. Tunnen vastustajamme ja sen temput.

Ilkka Oksala
Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

Takaisin

Kommentit (1)

Tapio Heilala 50v nuori

Tunnetko ihan oikeasti ne syyt ja temput, joiden avulla Ruotsissa ja Norjassa osa käsikaupalääkkeistä on saatu myyntiin apteekin ulkopuolelle ?

Norjassa on menty lääkkeiden myyntikanava-asiassa lujasti eteenpäin sitten muutosvuoden 2001. Nykyään"tavallisten" käsikauppalääkkeiden lisäksi norjalainen kioski / huoltoasema / ruokakauppa saa myydä esimerksi JÄLKIEHKÄISYTABLETTEJA---tuleeko Suomi perässä ?
Suuri yleisö Suomessa ei tiedä tätä. Ei edes kaikki apteekkarit.

Ken elää pitkään, hän näkee paljon muutoksia...
Minä olen juuri saanut ensimmäisen 50v täyteen ja odotan näkeväni vielä
PAALLJJOON muutoksia apteekkialalla Suomessa

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.