Varautukaamme epidemiaan
30.04.2009 11:30SIKAINFLUENSSA huolestuttaa. Onneksi hioimme varautumissuunnitelmat kuntoon jo pari vuotta sitten lintuinfluenssaan varautuessamme. Laadimme apteekkien suunnitelman kansallisen suunnitelman pohjalta, johon meillä oli mahdollisuus vaikuttaa. Vain yksi seikka jäi ihmetyttämään - kaavailut viruslääkkeen jakelusta mahdollisen epidemian aikana.
Valtion huoltovarmuusvarastossa on 1,3 miljoonaa influenssalääkeannosta. Valmistetta on hankittu tabletti -, inhalaatio- ja jauhemuotoisena. Jauheesta valmistetaan nestemäistä lääkettä. Varasto on Keski-Suomessa.
Kansallisessa valmiussuunnitelmassa epidemiatilanteen lääkejakelu on suunniteltu tapahtuvaksi terveydenhuollon yksiköiden - ei apteekkien - välityksellä. Pahimmassa mahdollisessa tilanteessa, jolloin noin kolmasosa väestöstä olisi sairaana ja yhteiskunta monella tavalla sekaisin, perustettaisiin influenssavastaanottoja, joista lääkkeet jaettaisiin sairastuneille. Ajatuksena on keskittää potilaiden asiointi vain tiettyihin toimipisteisiin ja minimoida sairastuneiden kontaktit terveisiin. Tavoite on oikea. Erityisen hyvä se olisi, jos muuta lääkehoitoa ei tarvittaisi.
On varmaa, että epidemiatilanteessa apteekit täyttyvät influenssan hoidossa tarvittavia kuume-, kipu- ja yskänlääkkeitä sekä antibiootteja hankkivista asiakkaista. Influenssavastaanotot eivät voi vastata näihin tarpeisiin. Apteekit voisivat siten osallistua myös influenssalääkkeiden jakamiseen sovittujen kriteereiden mukaisesti. Kriisitilanteen hoitaminen ei voi perustua uusien logististen rakenteiden varaan, eikä muutoinkin ylikuormitetulle terveydenhuollolle tule sysätä tällaisessa tilanteessa enää uusia tehtäväkokonaisuuksia.
On järjetöntä sivuuttaa vastuullinen, toimiva ja ammattitaitoinen lääkejakelu kriisiajan toimintasuunnitelmissa. Lääkejakelun periaatteet ja pelisäännöt epidemiatilanteessa tulisi nopeasti pohtia uudestaan.
Sirpa Peura
Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja.
Takaisin
Kommentit (5)
Sirpa Peura on aivan oikeassa, terveydenhuollon yksiköiden mahdollinen yritys Tamiflu-jakelun hoitamisesta on vastuuton hanke.
Jodi-tablettien jakelun toteuttamisen osalta on viranomaistaholla elätelty samanlaista utopistista haavetta. Onneksi tässä on kansalaisille sentään sallittua se, että he voivat omatoimisesti varautua kilpirauhasensa suojaamiseen, hankkimalla kotiin ja mökille apteekista jodi tablettipurkin. Tabletti kun pitää ydinsaastelaskeuman uhatessa saada pikaisesti otettua, jotta siitä olisi kilpirauhasen suojaamisessa hyötyä.
Sikainfluenssan uhalta suojautumisessa on kansalaisilta riistetty mahdollisuus tällaiseen omatoimiseen varautumiseen, kun Tamiflu lääkettä ei voi edes lääkärin reseptillä lääkekappiinsa hankkia. Tamiflukuurikin kun pitäisi aloittaa hetimiten oireiden ilmaantuessa, jotta siitä saataisiin kunnon hyöty. Lähde siinä sitten kovasta kuumeestana heikkona, tuhansien paniikissa olevien kansalaisten jonon jatkoksi terveydenhuollon toimipisteen oven taakse. Mielestäni omatoiminen varautuminen olisi sallittava ja kansalainen Tamiflulääkkeensa itse haluaa kokonaan maksaa. Viranomaistaho voisi suorastaan suosia tällaista vaihtoehtoa eikä ainakaan estää sen toteutumista.
Valta- ja vastuukysymyksenäkin asiaa sietäisi ehkä pohdiskella.
Kuka muistaa enää mitä apteekeissa tapahtui 29.12. - 31.12. 1999 ?
Kun kansa tulee "hysteeriseksi" ei mikään riitä. Onneksi silloin puheet venäläisten ydinvoimaloiden milleniunkatastrofista olivat tyhjää. Nyt meillä saattaa olla edessä OIKEA kriisitilanne.
Julkinen terveydenhuolto on kriisissä jo ilman uusia jakelupistevirityksiä.
Kuvitelkää mikä paniikki on syrjäseudun kansalaisilla jos ja kun lähin H1N1 apupiste on 10 - 30 kilometrin päässä, vaikka omassa kunnassa on pieni, mutta toimiva apteekki ?
Ihan paikan päältä katsottuna maaseudun apteekin tulevaisuus on konkurssivoittoinen. Nyt olen jo useita päiviä jakanut Siikaisten kunnan asukkaille ensin itse tekemääni sikainfluessatiedotetta ja sitten apteekkariliiton tiedotetta. Tieto on apteekin tärkein tuote.
Blogini sisältämä viesti vastaa täysin Apteekkariliiton kannanottoa silloin, kun kansallista pandemiaan varautumissuunnitelmaa tehtiin.
Tuskin se,että varmuusvarastot ovat valtion omistuksessa on mikään syy jättää käyttämättä niitä resursseja,joita aptreekit voivat kriisitilanteessa tarjota.
Ennemminkin taitaa kyse olla siitä ,että yliarvioidaan julkisen terveydenhoidon mahdollisuuksia selvitä omin voimin.
Ymmärtääkseni Suomen Apteekkariliitto katsoi aikanaan lausunnossaan nimenomaisesti, että apteekkien ensisijainen tehtävä myös pandemiatilanteessa on apteekin perustoiminnan varmistaminen. Tämä on myös varsin ymmärrettävää.
Valtion omistuksessa olevien varmuusvarastoitujen viruslääkkeiden toimittaminen ei ilmeisesti ollut katsottavissa kuuluvan tämän piiriin.