Apteekkari
lauantai 18.05.2024

Vanhassa vara parempi?


08.12.2011 09:30

TUNNISTATKO TILANTEEN, jossa vierailet hyödyllisellä internetsivulla, mutta huomaat sivun muuttuneen niin paljon, ettet enää löydä etsimääsi tietoa? Internetsivustojen uudistuksia ja päivityksiä julkaistaan nykyisin niin ripeään tahtiin, etteivät kaikki käyttäjät ehdi omaksua uudistettua sivua, kun seuraava kohennus kolkuttelee jo ovella. 

Itse olin hyvin turhautunut Helsingin seudun liikenteen Reittioppaan uudistukseen, jonka seurauksena sivu muuttui niin sekavaksi, ettei käytettävyydestä ollut jäljellä enää kuin rippeitä. Varmuuden vuoksi sivulle oli kuitenkin tallennettu Reittioppaan vanha versio – Reittiopas Classic.

Ehkä seuraava internetin muoti-ilmiö onkin sivujen päivittämisen sijaan sivujen tietoinen vanhentaminen – downgrading. Tällä voidaan tarkoittaa esimerkiksi vanhempia ominaisuuksia, yksinkertaistetumpaa typografiaa tai muuten vain pelkistetympiä ja riisutumpia toimintoja.

Vanhojen sivujen löytyminen uudistetuilta sivuilta kertoo käyttäjien kuuntelemisen välttämättömyydestä. Hyvä viestinnän perussääntö on, ettei käyttäjiä voi pakottaa omaksumaan jotakin tiettyä ominaisuutta tai uudistusta. Ihmiset käyttävät sitä, minkä tuntevat omakseen. Ehkä tämän vuoksi myös viime aikoina tiuhaan tapahtuneet Facebookin sivustouudistukset herättävät ihastuksen lisäksi kauhua: paluuta vanhaan ja totuttuun ei ole tarjottu.

Myös Apteekkariliiton jäsenapteekeille tarkoitetun Salkku-palvelun uusi keskustelupalsta on herättänyt apteekkien henkilökunnan keskuudessa kaipuuta vanhan SALnetin keskustelualueelle. SALnetissa käyttäjän oli mahdollista tarkistaa helposti keskustelualueelle tulleet uudet viestit. Ilokseni voin kertoa, että Salkun uudelle keskustelualueelle saadaan pian toiminto, jonka avulla uusien viestien seuranta on entistä helpompaa.

Verkkosivujen käytettävyyttä heikentäviin akanvirtoihin on aina syytä puuttua. Uskon, että Salkun keskustelualueen uusien viestien näkymä mahdollistaa osaltaan Salkun kehittymisen käyttäjäystävällisempään suuntaan. Antakaa palautetta ja kertokaa mielipiteenne rohkeasti. Kehitetään Salkusta meille kaikille mahdollisimman toimiva kokonaisuus.

Ilkka Salmela

Kirjoittaja on Salkun ylläpidosta ja kehittämisestä vastaava Apteekkariliiton verkkotiedottaja.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.