Apteekkari
sunnuntai 23.06.2024

Valoisa tulevaisuus

13.02.2009 11:42

VAIKKA HUHTIKUUN ALKU AHDISTAA, tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia, todettiin apteekkien tulevaisuutta käsitelleessä seminaarissa viime keskiviikkona.

Väestö vanhenee, eikä lääkkeiden käyttö ainakaan vähene. Työtä on yllin kyllin esimerkiksi retuperällä olevan vanhusten lääkehoidon kehittämisessä ja kysyntää on varmasti myös kokonaan uusille apteekkipalveluille.

Selvää on myös se, että uusi tekniikka muuttaa käytäntöjä. Kun resepteistä tulee sähköisiä, apteekkien on panostettava myös sähköiseen asiointiin. Se ei kuitenkaan poista kivijalka-apteekin ja apteekin ammatillisen osaamisen tarvetta.

Apteekkariliitto on viime vuosina kehittänyt ja ollut mukana kehittämässä uusia palveluita apteekkien tarjottavaksi. Esimerkkeinä voidaan mainita lääkkeiden koneellinen annosjakelu, tupakasta vieroitus, lääkehoidon kokonaisarviointi ja uusimpana apteekin astmapalvelu. Työtä on vielä tekemättä niiden tuotteistamisessa ja markkinoinnissa.

Apteekin valtti on matala kynnys ja ammattitaitoinen henkilökunta. Niitä kannattaa hyödyntää uusia palveluja kehitettäessä, kun perusterveydenhuollossa hoitoon pääsy tökkii.

Tulevaisuusseminaarissa puhuneen dosentti Mika Aaltosen mukaan ihmiset voidaan karkeasti jakaa kolmeen ryhmään: ihmisiin, jotka ihmettelevät mitä tapahtuu, ihmisiin, jotka seuraavat sivusta mitä tapahtuu ja ihmisiin, jotka saavat asiat tapahtumaan. Apteekeissa tarvitaan lähivuosina erityisesti viimeksi mainittuja.

Erkki Kostiainen

Kirjoittaja on Apteekkarilehden päätoimittaja.

Takaisin

Kommentit (1)

H1N1

Valtiovalta näyttää laittavan apteekit todella tiukoille ja pienten apteekkien tulevaisuus alkaa olla huono. Pian alkaa olla tilanne jossa apteekkari ei enää tienaa edes apteekkiproviisorin palkkaa vaikka ottaa yrittäjäriskin ja tekee pitkiä päiviä lääkehuollon turvaamiseksi. Nyt teidän pitäisi ottaa jämäkästi asia hoitoonne ja lyötävä faktat pöytään mikä on todellinen taloudellinen tilanne apteekeissa. Jatkuva lääkehintojen aleneminen on syönyt apteekkien tulosta ja se on korvattava jollakin muulla korvaavalla myynnillä ja palvelulla. Esimerkkinä voisi mainita vaikka reseptiuusinnat, jossa apteekille koituu kuluja niin ajanmenetyksenä kuin puhelinkuluina . Tähän astui apteekeissa on tehty paljon ilmaista työtä asiakkaille koska katteet ovat sen sallineet. Nyt on tehtävä täyskäännös ja meneteltävä kuten muissakin yrityksissä. Reseptiuusinnat 2euroa/resepti, pienpalvelumaksu 1 euro,joka sisältää lääkeneuvontaa tms. Näkyvämpää asioihin puuttumista esim nikotiinivalmisteiden sirryttyä kauppoihin niiden hinnat nousi vaikka tavoite oli päinvastainen. NYT TEIDÄN ON TOIMITTAVA ! tuleen ei saa jäädä makaamaan. Ryhmässä ja yhdessä teillä pitäisi olla vaikutusvaltaa vaikuttaa asioihin ja jos lääkelaitoksen johtopaikoille nousee henkilöitä, joilla on kateutta apteekkarien tuloja kohtaan niin siihenkin teillä luulisi olevan mahdollisuuksia vaikuttaa.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.