Apteekkari
sunnuntai 22.12.2024

Väärät luulot itsehoidossa voivat olla kohtalokkaita

01.08.2017 09:59

APTEEKISSA TYÖSKENNELLESSÄNI autoin asiakkaita päivittäin itsehoitolääkkeiden valinnassa.

Joka päivä myös kohtasin asiakkaita, joilla oli vääriä, joskus kohtalokkaitakin, käsityksiä itsehoitolääkkeistä.

Tytär tuli ostamaan hiilitabletteja iäkkäälle äidilleen, jolla oli paljon reseptilääkkeitä käytössä.

Äiti kärsi rajusta ripulista ja lääkitys oli sellainen, että pienikin muutos lääkkeiden imeytymisessä olisi vienyt hoidolta tehon. Hiilitabletit jäivät hyllylle, ja äiti lähti lääkäriin.

Flunssahyllyllä pysäytin kiireisen bisnesmiehen, joka oli haalinut ostoskoriinsa kaikki mahdolliset valmisteet, joiden hän ajatteli ennaltaehkäisevän orastavan flunssan puhkeamista.

Miehen kanssa juteltuani kävi ilmi, että hänellä oli hiljattain ollut veritulppa, jonka jälkeen oli aloitettu veren hyytymistä vähentävä lääkitys.

Jos asiakas ei hyödy lääkkeestä, se kyllä kerrotaan apteekissa."


Miehen lääkitys oli hengenvaarallinen hänen valitsemiensa särkylääkkeiden kanssa. Kävimme korin sisällön uudelleen läpi, ja ostokset vähenivät murto-osaan.

Mieliinpainuvin asiakas oli ulkomaalainen mies, joka tuli ostamaan vaimolleen verenpainemittaria. Vaimon hengenahdistusoireet saivat minut epäilemään vakavampaa vaivaa, joten opastin pariskunnan lähimmälle lääkäriasemalle.

Seuraavana päivänä mies tuli kiittämään: vaimo oli sairaalassa sisäisen verenvuodon takia. Pysähdyin hetkeksi ja henkäisin syvään. Kylmät väreet hiipivät selkääni pitkin. Ymmärsin ohjeillani ehkä pelastaneeni naisen hengen.



ASIAKKAAN EI VÄLTTÄMÄTTÄ kannata ostaa sitä valmistetta, jota hän on tullut apteekista hakemaan. Itsehoidossa kannattaa aina pyytää apua apteekin ammattilaisilta.

Farmasian ammattilaisille asiakkaan terveys on lääkemyyntiä tärkeämpi asia, joten jos asiakas ei hyödy lääkkeestä, se kyllä apteekissa kerrotaan.

Ehkäpä juuri tämän vuoksi suomalaisten luottamus apteekin ammattilaisiin on pysynyt vuodesta toiseen korkealla. 



Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton viestintäproviisori. Hän työskenteli yhdeksän vuotta apteekeissa eri puolilla Suomea.

Takaisin

Kommentit (2)

Marja Huupponen, apteekkari, Kerimäen apteekki

Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Tässä nyt osutaan asian ytimeen - siihen miksi lääkkeet eivät voi mennä päivittäistavarakauppaan. Me apteekkilaiset olemme ensi linjan avun antajia asiakkaille jotka tulevat luoksemme ongelmineen. Ja apu ei aina ole lääkkeen myynti. Ymmärtävätkö kaikki kansalaiset sen ?

Ilkeän emon kiiski

Apteekissa kohtaa viikottain asiakkaita, joille vaikkapa kivun itsehoitolääkkeen valinta menee metsään ilman neuvontaa. Viimeksi eilen asiakkaalla oli kädessä kympin ja ja neljän euron ibuprofeeni ja kysymys oli että voiko näitä ottaa yhtä aikaa. Vastasin joo kyllä, mutta valitse tuo halvempi, niin voit ottaa siitä kaksi, koska nuo ovat yksi ja sama lääke. Myös milligrammamäärät sekoittavat. Olipa miligrammoja 25, 250, 400, 500 tai 1000, on asiakkaita joille enemmän on vahvempaa. Eihän 25mg voi olla yhtä tehokas kuin 1000mg? Eihän?

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.