Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Uutta voimaa konkarien tueksi

09.04.2010 09:11

LL Pertti Happonen aloittaa Fimean lääkehoitojen arviointiprosessien johtajana kesäkuun alusta.

Happonen siirtyy tehtävään lääketeollisuudesta, jossa hän on tehnyt yli parikymmenvuotisen uran.

Fimea valmistelee vielä strategiaansa, mutta näin alustavasti Happonen haluaisi yksikkönsä tuottavan ja välittävän potilaille yhä paremmin tietoa siitä, millaisia vaikutuksia lääkkeellä on ja mitä siltä voi odottaa; siis tietoa rationaalisen hoitoonsitoutumisen tueksi.

Happonen sanoo suoraan, että vaikka lääkäri määrääkin lääkityksen, potilas lopulta päättää, miten hän määräystä noudattaa, ja tätä valtaa potilaat myös käyttävät, usein valitettavin seurauksin.

Onneksi on myös vastavoimia: farmasian ammattilaisten apteekissa antama lääkitystä koskeva neuvo on tutkitusti tehokasta ja neuvonta parantaa selvästi lääkkeiden oikeaa käyttöä (Apteekkarilehti 3 ja 4/2010). Ennaltaehkäisykin osataan – tunnustuksen arvoisesti – kuten tällä viikolla Sydänliiton Apteekkariliitolle myöntämä palkinto sydänterveyden edistämisestä osoittaa.

Ennaltaehkäisyn ja yksilön oma valta terveytensä suhteen myös sen kuin kasvavat, osoittaa tällä viikolla julkaistu PricewaterhouseCoopersin tutkimus.

Onneksi on apteekit, joissa taidetaan molemmat haasteet – kannustus terveisiin elämäntapoihin sekä perustelut sairauden lääkkeelliseen hoitoon. Hienoa, jos tähän saadaan Fimealta vielä uutta voimaa. Ei pelottaisi niin tuo yksilön harteille jäävä terveys – harva meistä kuin hallitsee sen tietomäärän mitä farmasian ja lääketieteen ammattilaiset meidän parhaaksi jatkuvasti hyödyntävät.

Inkeri Koskela

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimitussihteeri.

Takaisin

Kommentit (2)

Vain ilmainenko on kyllin hyvää?

Eikö ne hinnat jo ole aika alhaalla? Sadan tabletin pakkauksen 600mg ibuprofeenia saa alle kahdella eurolla. Ja missä menee se raja, että lääkkeissä halpa ja hyvät myydään eri paketeissa? Minä en ainakaan haluaisi verenpainetta (jota minulla ei ole) hoidettavan atenolilla ja tiatsideilla. nehän ovat halpoja, mutta haittavaikutusprofiili on paaaaljon kenkumpi kuin vaikka sartaaneilla.

Hinnat ales!

Toivottavasti uudet virkamiehet tulevat etsimään tehokkaita ja ennen kaikkea suosivat halpoja lääkkeitä. Tuo kustannustehokkuus on kirjattu asetukseen uudesta virastosta. Oletin, että tuohon olisi valittu sosiaalifarmasian edustaja. Nyt onneksi sentään uusi johtaja tietää lääkkeiden vaikutuksestakin jotakin.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.