Apteekkari
keskiviikko 24.07.2024

Työtuoli vs. tappajahai

20.04.2012 08:50

TURKOOSINA HEHKUVA Korallimeri kimmeltää Australian koillisrannikolla, lämmin tuuli kuljettaa aalloissa ratsastavaa lainelautailijaa eteenpäin. Idylli katkeaa äkisti. Pinnan alta nousee valkohai kita avoimena ja vetää miehen syvyyksiin. Ihmiset kirkuvat, rantavesi värjäytyy verenpunaiseksi, kun pintaan pulpahtaa irtirevitty sääri.

Elämä on vaaroja täynnä. Päihteet, saasteet, sairaudet ja liikenne, oudoista onnettomuuksista puhumattakaan, niittävät kilpaa ihmiskuntaa. Itsensä voi saada hengiltä myös istumalla paikallaan hiljaa ja liikkumatta. Tämä todistettiin viime viikolla lääketieteellisessä Archives of Internal Medicine -lehdessä, jossa julkaistun laajan tutkimuksen mukaan liikaa istuvilla ihmisillä on iso riski kuolla ennenaikaisesti.

Tukittavana oli miltei neljännesmiljoona australialaista yli 45-vuotiasta miestä ja naista. Kolmen vuoden seurannan aikana 5 400 tutkimushenkilöä menetti henkensä. Kuolleisuus oli suurinta niillä, jotka olivat istuneet vähintään kahdeksan tuntia päivittäin. Ikä, sukupuoli, tupakointi, painoindeksi, koulutus, elämätavat tai edes fyysinen aktiivisuus eivät selittäneet tulosta.

Liiallinen istuminen oli itsenäinen riskitekijä, joka selitti seitsemän prosenttia kaikista kuolemista. Kolmen vuoden aikana 378 tuitkimushenkilöä istui siis itsensä hengiltä! Entä haiden hyökkäykset? Yle:n uutiset tietää kertoa, että toissavuonna maailmassa kirjattiin epätavallisen monta haihyökkäystä. Yhteenottoja oli 79 ja niissä menehtyi kuusi ihmistä.

Aika yllättävää, vai mitä? Että ihmiskunnan pahimpien vihollisten listaan voidaan lisätä myös tuolit. Vaarallisin alalaji lienee työtuoli, tuo ammattikäyttöön hyväksytty ja ergonomisesti muotoiltu istuin, joka mukautuu juuri sinun vartalosi tarpeisiin. Petollisesti pehmustettu hiljainen tappaja houkuttelee istumaan tiukasti päätteen ääressä koko kahdeksan tunnin työpäivän tai mahdollisimman pitkään – kunnes sydämesi lakkaa lyömästä.

Satunnaiset haihyökkäykset raportoidaan maailman medioissa yksityiskohtaisesti, mutta milloin näemme uutisissa otsikon: Työtuoli tappoi istumatyöläisen. Emme todennäköisesti koskaan, ellei ihminen satu äkillisesti ruhjoutumaan rappusia alas pudonneen työtuolin alle.

Hyvä lukija, tee sydämellesi palvelus ja nouse ylös tuolista! Katkaise pitkä työpäivä pitämällä pieni taukojumppa tai kipaise edes keittiöön hakemaan lasillinen vettä.

Erja Elo

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimittaja.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.