Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Toimiva terveyskeskus

17.06.2010 22:50

POIKA SAIRASTUI korvatulehdukseen kesämökillä vajaan parin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Mukavasti alkanut kesäloma mummin ja papan kanssa muuttui itkuksi ja tukalaksi oloksi, jota kipulääke onneksi edes vähän helpotti.

Pitäisikö lapsi hakea kaupunkiin ja yrittää saada aika terveyskeskukseen tai yksityislääkärille? Siihen menisi helposti koko päivä.

Kesämökkikunnan terveyskeskus oli onneksi joustava ja otti pojan – vaikka onkin vieraspaikkakuntalainen – lääkärin tutkittavaksi jo parin tunnin päästä yhteydenotosta. Kokenut terveyskeskuslääkäri tutki korvan, teki diagnoosin ja määräsi lääkkeet, jotka mummi sai mukaansa saman tien sadan metrin päässä sijaitsevasta idyllisestä apteekista. Neuvonnan kera.

Kun en ollut itse mukana vastaanotolla, halusin vielä jutella lääkärin kanssa. Terveyskeskus vastasi soittooni viivytyksettä. Jätin soittopyynnön lääkärille, joka soittikin kännykkääni heti vapauduttuaan. Sain haluamani lisätiedot ja kiittelin pojan hyvästä hoidosta. Kuulumisetkin ehdittiin vaihtaa.

Näinhän sen pitäisi toimia koko maassa. Mutta ei toimi. Ei vaikka Helsingissä järjestetään terveydenhuollon ja terveyskeskusten kehittämisseminaareja toinen toisensa perään ja ministeriö suoltaa kunnille ohjeita ja suosituksia minkä kerkiää.

Hyvät toimimattomien terveyskeskusten ylilääkärit: Käykääpä Pälkäneen Luopioisissa ottamassa oppia, miten terveyskeskuksesta tehdään toimiva. Ekskursiosta on varmasti enemmän hyötyä kuin kalvosulkeisten katselusta Helsingissä.

Erkki Kostiainen

Kirjoittaja on Apteekkarilehden päätoimittaja.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.