Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Tiukempaa valvontaa, kiitos!

21.08.2009 11:05

JÄLLEEN LÖYTYI ravintolisästä hieman kyseenalaista sisältöä. Tullilaboratorion tutkimuksessa esiin pulpahti nimittäin kahta impotenssilääke Viagran vaikuttavan aineen kaltaista ainetta. Puoli tuntia ennen ”nukkumaanmenoa” otettavaksi ohjeistetulla valmisteella luvataan parempaa mieskuntoa. Pumpusta voi kyllä ottaa siinä sivussa.

Vasta keväällä Ruotsissa vedettiin markkinoilta ”luonnollinen vaihtoehto kaikkiin kolotuksiin”. Tuotteen oli havaittu sisältävän kipulääke nimesulidia. Lääkeainetta, jota ei Suomessa myydä maksavaurioriskin takia. Ei siis ihan heppoisia aineita nämä ravintolisien yllätyssisällöt.

Lääkkeen markkinoille saaminen vaatii vuosikausien tutkimustyön, ja valvonta on enemmän kuin tiukkaa. Vaan mikä on tilanne ravintolisien kohdalla? Valvonta ei vaan yksinkertaisesti tunnu pysyvän näiden ”100 % luontaistuotteiden” perässä. Mahtavatkohan edes keinot riittää lääkevalvonnan tasoiseen tarkkailuun? Tuskin.

Kuinka kauan tätä villiä tilannetta voidaan katsella käsiä levitellen?

Tiina Kuosa

Kirjoittaja on Apteekkarilehden lääketieteen toimittaja.

Takaisin

Kommentit (2)

Irina

Niin, ymmmärtääkseni ongelma on siinä, että onko luontaistuotteita edes tutkittu samalla tarkkuudella kuin lääkkeitä. Maksavaurio on minusta aika ikävä sivuvaikutus luontaistuotteelle, jota mainostetaan luontaisena (ja pidetään vaarattomana)

anita

Luon taistuotteilla eli ravintolisillä ei voi olla sivuvaikutuksia, mutta lääkkeillä saa olla vaikka minkälaisia. Itse käytän aivan varmasti luontaistuotteita. Ja SIKAFLUNSSA ROKOTETTA EI MEIDÄN SUKU SITTEN OTA, koska luontaistuotteilla voi asian hoitaa paremmin.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.