Apteekkari
sunnuntai 23.06.2024

Tiedän mitä myyn

01.11.2012 10:32ITÄ-SUOMEN YLIOPISTON viime viikolla julkistama D-vitamiiniravintolisien pitoisuustutkimus nostatti melkoisen kohun. Tutkimuksen mukaan monet myynnissä olevista D-vitamiinivalmisteista sisältävät selvästi vähemmän D-vitamiinia kuin pakkauksissa ilmoitetaan.

Apteekeissa myytävät D-vitamiinit pärjäsivät tutkimuksessa parhaiten, mutta muutamassa apteekkienkin myymässä valmisteessa havaittiin ilmoitettua matalampia vitamiinipitoisuuksia.

Apteekit toimivat vastuullisesti ja poistivat Apteekkariliiton suosituksesta toistaiseksi myynnistä epäilyksenalaiset tuotteet, kunnes yliopiston tutkimuksen luotettavuus selviää.

Tällä viikolla osa D-vitamiinivalmisteista on voitu palauttaa takaisin apteekkien hyllyille valmistuttajilta saatujen analyysitodistusten ja selvitysten perusteella. Joidenkin tuotteiden osalta selvitykset ovat vielä kesken.

Näyttää siltä, että valmistuttajien yleisesti käyttämä, elintarvikeanalyyseihin akkreditoitu Eurofins-laboratorio löytää yliopiston tutkimista valmiste-eristä säännönmukaisesti enemmän D-vitamiinia kuin yliopistotutkijat.

Syinä eroihin voivat olla erilainen tutkimusmenetelmä ja näytteenkäsittely, mutta syitä voi olla muitakin. Esimerkiksi D-vitamiinivalmisteen säilytysaika ja -olosuhteet. Mittausepätarkkuuskin on otettava huomioon, kuten tutkijat huomauttavat.

Kahdesta valmisteesta, joista toinen oli ostettu terveystuotekaupasta ja toinen nettikaupasta, yliopistotutkijat eivät löytäneet D-vitamiinia lainkaan. Tuotteen maahantuoja kertoi kuitenkin Iltalehdessä, että saksalaislaboratorio oli löytänyt siitä jopa pakkauksessa ilmoitettua enemmän D-vitamiinia.

Toivotaan, että Elintarviketurvallisuusvirasto Evira saa tehtyä omat selvityksensä D-vitamiinivalmistajien omavalvonnasta ja yliopiston tutkimusmenetelmästä mahdollisimman pian. Ravintolisiä valvovan viranomaisen kannanotolle olisi nyt tarvetta.

Kasvava ravintolisämarkkina näyttää houkuttelevan alalle uusia, pikavoittoja tavoittelevia toimijoita, minkä vuoksi apteekkien kannattaa varmistaa entistäkin tarkemmin hyllyilleen pyrkivien ravintolisien laatu. Tiedän mitä myyn -periaatteesta kannattaa pitää kiinni.

Erkki Kostiainen

Kirjoittaja on Apteekkarilehden päätoimittaja.

D-vitamiineista keskustellaan tänään 1.11. klo 21.05
Ylen A-Talk –ohjelmassa >

Takaisin

Kommentit (1)

Valvoja

Eipä olisi tätäkään ennen EU-aikaa tapahtunut, kun kaikki D-vitamiinivalmisteet olivat lääkkeitä ja eräkohtaisen kontrollin piirissä.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.