Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Terveyttä neuvomalla

21.05.2010 08:00

KESÄ ON MAHTAVAA aikaa. Aurinko paistaa ja suomalaisten katseet ovat nousseet jalkateristä toisten silmiin.

Talvella suomalaiset katsovat alaspäin; noin metrin jalkojensa eteen, jotta eivät kaatuisi liukkailla jalkakäytävillä. Kesällä suomalaiset jopa hymyilevät ja katsovat toisiaan suoraan silmiin.

Kesä saapui viime viikolla Suomeen - ja vielä aivan erinomaisella tavalla. Minusta tuntuu, että juuri nyt kaikki hymyilevät.

Auringossa on kuitenkin omat vaaransa, joilta on syytä suojautua. Tämän vuoksi suuntasin muutama päivä sitten Töölöntorin reunalla sijaitsevaan yksityiseen apteekkiin. Olin päättänyt, että nyt on ostettava aurinkosuojaa myös pojalle.

Apteekissa pälyilin vain erittäin lyhyen hetken kunnes farmaseutti tuli luokseni ja kysyi kuinka voisi auttaa. Kerroin hänelle tarvitsevani aurinkosuojaa pojalleni. Farmaseutti kysyi minulta välittömästi kuinka vanha poikani on. Kerroin Einon kohta täyttävän 9 kuukautta.

Minulle todettiin selkeästi, että noin nuori on suojattava vaateilla ja muilla järjestelyillä auringolta. Noin nuoren lapsen ihoa ei saa altistaa auringolle, vaikka lapsi olisikin suojattu aurinkovoiteella. Sain todella huolelliset ohjeet.

Tämän jälkeen farmaseutti suositteli minulle tiettyä aurinkosuojaa ja neuvoi sen käytössä. Kertoipa vielä käyttävänsä kyseistä tuotetta omille lapsillensakin.

Olin vakuuttunut saamistani neuvoista. Ostin suojarasvan. Olen säännöllisesti rasvannut viime päivinä poikani posket, nenän, otsan, kaulan ja niskan. Aurinkoisia päiviä kun on riittänyt.

Tiedän, että aurinkosuojavoiteita on myynnissä myös päivittäistavarakaupoissa, koska suojavoide ei ole lääke. Olen täysin varma, että Töölötorin Alepan kassa ei olisi kysynyt minulta lapseni ikään, eikä antanut mitään ohjeita lapsen suojaamiseksi auringolta. Alepa olisi vain rahastanut tuotteen.

Ilkka Oksala
Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

Takaisin

Kommentit (2)

Hessu hopo

Totta, että suomalaiset ovat lukutaitoista kansaa. Hienoa on Tepin ymmärrys esitteiden antaman informaation ymmärtämiseen. Onko kaikilla kansalaisillamme sama ymmärrys? Epäilempä! Meitä on niin monta, joilla älykkyys ei riitä Tepin tasolle. Me haluamme myös kysyä niistä asioista, joita esitteen vajavainen tiedote ei meille vastannut. Ehkäpä kysymysten esittäminen ei kuitenkaan ole tyhmyyden,vaan oman tietämättömyyden rehellistä tunnustamista.

Tepi

Sinuapa palveltiin hienosti. Minä puolestani ostin ihan yksikseni samanikäiselle pojalleni aurinkorasvan tutusta palvelevasta apteekista. Ruuhka-aikana henkilökunnalla oli muita minua ennen tulleita asiakkaita palveltavana. Sen puoelsta kaikki ok.

Minä en näet tuossa asiassa apua kaivannut. Olen lukennut pariin kertaan neuvolasta saadut vihkoset. Luen myös lehtiä ja katson televisiota ja keskustelen tuttujeni kanssa. Nämä kaikki lähteet kertovat selkeästi tuon saman mitä kuulit farmaseutilta.

Suosittelen lukemaan ainakin niitä neuvolan lehtisiä. Niissä on paljon muutakin hyödyllistä, mitä me isit emme luonnostaan tiedä. Paitsi ehkä farmaseutti-isit.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.