Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Tervetuloa syyskokoukseen

19.11.2010 09:11

APTEEKKARILIITON syyskokoukseen on enää viikko aikaa. Perjantaina 26.11. tehdään merkittäviä ratkaisuja Apteekkariliiton tulevaisuuden suhteen.

Etukäteen eniten huomiota on herättänyt liiton uuden puheenjohtajan valinta. Tämä on hyvin ymmärrettävää - uuden puheenjohtajan valinta on erittäin tärkeä asia. Ehdolla on erittäin hyviä kandidaatteja. Heidän joukostaan löytyy varmasti uusi puheenjohtaja.

Puheenjohtajakandidaatit ovat esitelleet mielipiteitään apteekkialan ja Apteekkariliiton kehittämisestä Pro-Salkun keskustelusivuilla, joissa on aivan oma kohtansa puheenjohtajavaalia varten. Näillä sivuilla kannattaa kaikkien liiton jäsenten käydä.

Puheenjohtajavaalin lisäksi syyskokouksessa päätetään Apteekkariliiton toimintasuunnitelmasta ja budjetista ensi vuodelle sekä myös liiton sääntöjen uudistamisesta. Tämän lisäksi kokouksessa julkistetaan liiton hallituksen lokakuussa hyväksymä strategia.

Oleellista kaikissa edellä mainituissa asiakirjoissa on se, että ne luovat pohjan Apteekkariliiton tulevalle toiminnalle.

Mielestäni on selvää, että apteekkitalouden haasteet sekä kansainväliset ja kotimaiset paineet koko järjestelmän muuttamiseksi edellyttävät liitolta aivan uudenlaista otetta. Perinteistä edunvalvontaa ja ammatillista toimintaa tarvitaan jatkossa, muutoin haasteista ei selvitä.

Jatkossa tämä ei kuitenkaan yksin riitä. Apteekkariliiton toimintaa on laajennettava, jos aiomme haasteista selvitä. Edunvalvonnan osalta tämä merkitsee toiminnan laajentamista siten, että yhä useampi apteekkari osallistuu siihen henkilökohtaisesti. Tämä mahdollistaa myös edunvalvonnan kohteiden huomattavan määrällisen lisäämisen.

Vielä tätäkin merkittävämpi laajennus liiton toiminnassa kohdistuu liiton toimintaan apteekkien talouden vahvistamisessa. Luonnollisesti edunvalvonnan keinoilla on tässä suuri merkitys. Liiton keskeinen tehtävä on päättäjien vakuuttaminen lääketaksan uudistamisen tärkeydestä.

Tämäkään ei kuitenkaan yksin riitä. Liiton toimintojen on jatkossa tuettava myös suoraan yksityisten apteekkien talouden vahvistumista. Se edellyttää uudenkaltaisia jäsenpalveluita sekä selkeitä toimia yksityisten apteekkien brändin vahvistamiseksi alati haastavammaksi muuttuvassa kilpailutilanteessa.

Kaikki tämä merkitsee sitä, että liiton voimavaroja on suunnattava uudelleen. Uusia toimintoja varten tarvitaan uusia resursseja. Resurssien määrää ei tietenkään pidä lisätä, vaan tarvitaan olemassa olevien resurssien selkeää uudelleen suuntaamista. Tämä onnistuu vain lopettamalla joitain vanhoja toimintoja ja vähentämällä selkeästi joidenkin toimintojen resursseja. Näihin ratkaisuihin on nyt löydyttävä valmiutta.

Ilkka Oksala

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.