Terveen elämän koekaniini
30.11.2012 09:24TERVEYSTOIMITTAJANA hämmästelen toisinaan liikunta- ja ravitsemustutkimuksia, joita yliopistot ja tutkimuslaitokset ympäri maailmaa tuottavat.
Tutkimusten perimmäinen tarkoitus lienee ihmisten hyvinvoinnin kohentaminen, vaikka osa selvästi tähtääkin tiettyjen tuotteiden tai palveluiden myymiseen. Ehkä juuri tästä syystä terveysdata on välillä ristiriitaisia. Vihreää teetä ylistetään ensin terveysjuomaksi, mutta muutaman viikon kuluttua se todetaan maksatoksiseksi.
Mihin tutkimustuloksiin voi luottaa? Terveysdata asettaa aikamoisia valintapaineita niille ihmisille, jotka tavoittelevat tervettä elämää.
Ilokseni huomasin, että yhdysvaltalainen kollega on ryhtynyt asiassa koekaniiniksi. Keski-ikäinen toimittaja ja perheenisä A.J. Jacobs on kirjoittanut erittäin viihdyttävän kirjan siitä, miten hän käytti kaksi vuotta elämästään ollakseen niin terve kuin on inhimillisesti mahdollista.
Jacobs keskittyi lääketieteelliseen tutkimukseen, mieluiten "meta-analyysien meta-analyyseihin". Hän kävi tapaamassa lääkäreitä, ravintotieteilijöitä ja valmentajia testatakseen parhaita terveyttä edistäviä konsteja.
Kokeiltavien terveysneuvojen lista venyi 53 arkin mittaiseksi. Jacobs ehti testata monenlaista liikuntaa paljasjalkajuoksusta meditatatiiviseen joogaan. Hän opetteli hengittämään oikeaoppisesti nenän kautta ja pureskelemaan ruokansa tarpeeksi hitaasti. Luonnollisesti hän pyrki välttämään haitallisia asioita, kuten stressiä, melua ja ympäristömyrkkyjä.
Jacobs turvautui myös mielikuvituksellisiin apuvälineisiin, kuten wc:n päälle asennettavaan kyykkimistelineeseen, joka helpotti oikean ulostamisasennon löytämistä. Tärkein laite oli juoksumatto, jonka päällä hän kirjoitti suurimman osan kirjastaan.
Kuitenkaan edes Jacobs ei löytänyt vastausta siihen, miten terveyttään vaalivan tulisi suhtautua uusiin tutkimustuloksiin. Hän kiteyttää asian humoristiseen tapaansa: "Ymmärrän nyt, miksi ravitsemusaiheiset otsikot ovat niin ristiriitaisia. (Pekoni tappaa! Pekoni onkin hyväksi!) Aina ei ole kyse tyhmyydestä tai salaliitosta, jotkut asiat vain ovat niin hemmetin monimutkaisia."
Erja Elo
Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimittaja.
Takaisin
Kommentit (2)
Tapio on oikeassa pääsääntöisesti, mutta hän ei ole katsonut viimeistä ohjelmaa liikunnasta. Liikunnan hyvät vaikutukset ovatkin riippuvaisia genetiikasta
. Itse olen lopettanut murehtimisen terveydestäni. Elän elämääni noudattaen tunteitani. Aamulla lenkki koiran kanssa. Ruokailu nälän mukaan. Syöminen tilanteen vaatimusten perusteella. Rasituksen jälkeen vahvempaa, välillä vesilasiin turvautuen. Miksi jatkuvasti olisimme huolissamme? Stressaisimme. Olisiko elämä nautinnon paikka? Jokaisena päivänä. Lähtö meille kaikille kuitenkin tulee tuonpuoleiseen joskus.
Nautitaan elämästä täysin rinnoin niin kauan kuin sitä kestää, ilman pelkoja
Liikunta on kaikkein tarkein terveysniksi. Kaksi kertaa viikossa hikeen asti (vahintaan tunti - puolitoista) on hyva mitta. Toinen tarkea seikka on valttaa ylensyontia. Kolmas listalla on riittava uni. Nailla kolmella yksinkertaisella ja helposti ymmarrettavalla pikku ohjeella paasee pitkalle,