Apteekkari
lauantai 18.05.2024

Tarjouksessa monivitamiinia!

21.10.2011 09:00

VIIME VIIKOLLA julkaistun Minnesotan ja Itä-Suomen yliopistojen Women`s Health Study -tutkimuksen mukaan ikääntyvillä naisilla monivitamiinin, foolihapon, B6-vitamiinin, raudan, magnesiumin, sinkin ja kuparin saanti valmisteista oli yhteydessä lisääntyneeseen kuolleisuuteen.

Ravintolisävalmisteiden vaarallisuudesta nousi kohu.

THL:n tutkimusprofessori Suvi Virtanen totesi Huomenta Suomi - ohjelmassa, että tutkimuksen tulokset ovat selvät ja hälyttävät. Toisaalla tuloksia taas haukuttiin virheellisiksi ja väärin tulkituiksi.

Mietin omaa kantaani asiaan seistessäni viime lauantaina valkoinen takki ylläni apteekin itsehoitopuolella. Olin erinäisten laarien ja markkinointihyllyjen ympäröimänä, jotka notkuivat kampanjakokoisista vitamiinipurkeista luvaten talveen piristystä ”Nyt edullisesti”.

Yhden tutkimuksen perusteella en ole valmis kieltäytymään myymästä esimerkiksi monivitamiini- tai magnesiumvalmistetta. Vitamiinien ja hivenaineiden vaarallisuutta on tutkittava vielä paljon, jotta asia varmistuu.

Toisaalta vierastan mainostoimistojen luomaa kuvaa, että kaikki tarvitsevat vitamiinilisää selvitäkseen elämästä. Kun tätä elämäneliksiiriä sitten myydään jättikokoisissa purkeissa laareista, luodaan kyllä vääristynyttä kuvaa turvallisuudesta ja johdatellaan liikakäyttöön. Mikä tahansa aine on haitallinen yliannosteltuna, sehän ei ole mikään uutinen.

Ravintolisävalmisteet on oikeastaan tarkoitettu suojelemaan ravintoaineiden puutokselta. Kuitenkin hyvin moni hankkii niitä terveytensä edistämiseksi, piristyäkseen, ehkäisemään sairauksia tai ihan kaiken varalta.

Tutkija Jaakko Mursu korostikin, että hänen tutkimuksensa ensisijainen tulos oli se, että ravintolisävalmisteet osoittautuivat hyödyttömiksi sairauksien ehkäisyssä. Tämä on havaittu myös aikaisemmissa tutkimuksissa.

Vitamiinipilleri ei korvaa monipuolista ruokaa eikä tarpeeksi pitkiä yöunia. Mutta, koska minä myyn ravintolisävalmisteita apteekissa, on vastuullani varmistua siitä, että asiakkaani saavat tietoa vitamiineista ja hivenaineista sekä neuvoja valmisteiden turvallisesta käytöstä.

Minna Svensk

Kirjoittaja työskentelee viestintäproviisorina Apteekkariliitossa.

Takaisin

Kommentit (2)

Tapio Heilala, apteekissa toissa vuodesta 1978

Vitamiinibisnes on raakaa ja tuotteissa on eroja. Se, etta valmiste on myynnissa apteekissa antaa peruskansalaiselle harhaanjohtavan turvallisuuden tunteen.

Uni on tarkea terveyselementti.

Viimeksi julkisuuten tuotu "vitamiini"tutkimus on huonosti valmisteltu.

Lontoon suurimman paivalehden palstalla kysyttiin kolme vuotta sitten. Norjalaiselta Magnus Carlsenilta miten han valmentautuu shakkikilpailuihin. Magnus, joka haastatteluvaiheessa oli 18 vuotias, vastasi etta tarkeita osa-alueita hanen valmennusohjelmassaan ovat riittava uni, monipuolinen ruoka ja d-vitamiinilla vahvistettu omega-rasvahappovalmiste. Carlsen on nykyaan shakin rankinglistalla maailman ykkonen, Magnus on vapaa-aikanaan myos innokas jalkapallon pelaaja.

Monipuolinen ravinto, liikunta ja sopiva maara unta on "tutkitusti" hyva tie pitkaan ja terveeseen elamaan.

Ravintotieteilija Christen Sundqvist on verrannut synteettisia vitamiinivalmisteita ja luonnon vitamiinipakkauksia (hedelmat, marjat, juuretset). Sundqvistin mukaan vitamiivivalmisteet ovat nuolen karki -- ne voivat auttaa kriisitilanteessa jonkin verran. Suoraan luonnosta saatavat vitamiinit ovat kokonainen nuoli, joka osuu tarkasti ja taydella teholla maaliin.

Kari Piskonen/Ristiinan apteekki

40-VUOTTA LÄÄKEHUOLLOSSA TYÖTÄ TEHNEENÄ OMA LINJANI ON OLLUT: MIKÄLI VOIT SYÖDÄ NORMAALIA RUOKAA EI OLE TARPEELLIS-
TA LISÄTÄ PÄIVÄOHJELMAAN VITAMIINEJA JA/TAI HIVENAINEITA. RAVIT-
SEMUSONGELMIA AIHEUTTAVAT SAIRAUDET, RASKAUS ETC. OVAT LUONNOLLISESTI AIHE KATSOA ASIAA UUDELLEEN. TÄLLÄ HETKELLÄ D-VITAMIINI ANTAA UUDEN HAASTEEN. SAANTI ON PARAN-
TUNUT MAITOTUOTTEITA KÄYTTÄVILLÄ. MALTILLISEN D-VITAMIINILISÄN
VOINEE PITÄÄ PERUSTELTUNA NYT KÄYTETTÄVISSÄ OLEVAN TIEDON
POHJALTA. AIKA NÄYTTÄÄ KUINKA PITKÄLLE NYKYINEN NÄKYMÄ KANTAA D-VITAMIININ OSALTA. APTEEKKIEN TALOUTTA PITÄISI TOKI
TUKEA MUTTA OMA AJATUKSENI ON OLLUT ETTÄ SE PITÄISI TAPAHTUA NÄYTTÖÖN PERUSTUVAN LÄÄKEHOIDON/LÄÄKETIETEEN
TULOSTEN POHJALTA EIKÄ KAIKENMAAILMAN ROJUN MYYNNILLÄ.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.