Apteekkari
maanantai 30.12.2024

Taas uusi kohukirja

16.05.2014 08:07

SÄHKÖPOSTIIN lävähti ennakkopuffi toukokuun lopulla julkaistavasta kirjasta, jossa luvataan paljastaa lääketeollisuuden korruptoituneisuus ja miten se on turmellut terveydenhoidon. Kirjan kirjoittaneen tanskalaisprofessorin mukaan lääketeollisuuden liiketoimintamalli muistuttaa järjestäytynyttä rikollisuutta, jonka tärkein tavoite on suuret voitot, eikä suinkaan potilaan terveys.

”Kliiniset kokeet ovat tieteeksi naamioitua markkinointia, uusia lääkkeitä ei tutkita riittävän hyvin ja lääkevalvonta katsoo kaikkea läpi sormien. Diabeteksen lääkehoito on korruptoitunutta ja laihdutuslääkkeet puolestaan niin vaarallisia, että useimmat niistä on vedetty karmeiden haittavaikutusten takia myynnistä”, ennakkopuffi hehkuttaa.

Tällaisia kohukirjoja, joissa lääketeollisuus leimataan kaiken pahuuden pesäksi, ilmestyy säännöllisin väliajoin. Yhteistä niille on kirjoittajien horjumaton usko salaliittoteorioihin ja äärimmäisen yksipuolinen näkemys lääkkeistä.

Näissä kirjoissa tuodaan esille vain lääkkeiden haitat ja nekin vahvasti liioitellen. Niissä ei kerrota antibioottien tai rokotteiden käänteentekevästä merkityksestä hengenvaarallisten tartuntatautien voittamisessa eikä potilaalle elintärkeistä lääkkeistä, kuten insuliinista. Niissä ei mainita, että moni voi lääkkeen avulla elää täysin normaalia elämää ja tehdä työtä. Ei myöskään sitä, että lääkehoito vähentää kalliin laitoshoidon tarvetta.

Yleensä kohukirjat saavat paljon palstatilaa varsinkin iltapäivälehdissä, jotka elävät kohuilla. Kohukirjojen ja niistä tehtyjen juttujen ikävin seuraus on, että ne vähentävät herkkäuskoisten luottamusta lääkkeisiin ja heikentävät entisestään huonoa hoitoon sitoutumista. Tästä kouluesimerkki ovat kolesterolilääkkeet, joiden hyödyistä ja haitoista taitetaan peistä varmaankin hamaan tappiin.

Ennakkopuffista päätellen tämänkin pamfletin julkaisun jälkeen vastaanotoilla ja apteekeissa joudutaan taas käyttämään tavallista enemmän aikaa hoitoon sitouttamiseen ja luottamuksen palauttamiseen. Mistä näitä salaliittoteorioita kehitteleviä professoreita oikein tulee?

Erkki Kostiainen

Kirjoittaja on proviisori ja APTEEKKARI-lehden päätoimittaja.

Takaisin

Kommentit (6)

Hesari

Tästä aiheesta riittää juttuja
http://www.hs.fi/tiede/L%C3%A4%C3%A4ketutkimuksen+ravintoketjussa+vaikuttava+aine+on+raha/a1395024551225

Red dwarf

Tästä kirjasta Markku Myllykangaskin takuulla saa taas lisää vettä myllyynsä. Olisi mielenkiintoista tietää, mikä sosiologin näkemys; annetaanko ihmisten kuolla ettei maapallo huku liikaväestöön. Populisti ja varsinkin terveyspopulisti saa aina palstatilaa, kun samassa jutussa on raha, lääkärit, teollisuus ja lääke.
Nämä salaliittoteoreetikot ja pelleanarkisti-sosiaalipummi-kiakkovieraat ovat niin kauan julkisuudessa kovia poikia kun otsasta koittaa, mutta aivan varmasti olisivat valmiita ottamaan uuden innovaation oman vakavan sairautensa hoitoon, jos se pelastaisi hengen.

Vastaus kysymykseen: Muun muassa Itä-Suomen Yliopistosta.

Sosialistifarmasisti

Eikös näilläkin sivuilla usein esiintyvä prof. Riitta Ahonen ole kovin kriittinen lääketeollisuutta kohtaan?

http://www.taloussanomat.fi/terveydenhuolto/2013/06/23/laake-etsii-sairasta-syotko-pillereita-turhaan/20138411/12

apteekista

Häiriköitä löytyy myös lääketehtaista. Aurobindo toi parilla sentillä antibiootin markkinoille huhtikuussa ja nyt sitä ei ole enää hinnastolla. Minkä lisätyön se teettikään apteekeille. Tarvittaisiin selkeät pelisäännöt nyt markkinoille ja muuttaa lainsäädäntöä siten että kannetaan vastuu myös saatavuudesta. Hinnoille emme mahda mitään.

Syytetyn penkillä

Farmasian opetuksessa haittavaikutuksia korostetaan ehkä liikaa. Oppilaat apteekissa ovat usein alkaneet luetella ensin haittavaikutuksia asiakkalle. Ei olla esim. sanottu, että tämä on verenpainelääke ja laskee verenpainetta. Asiakkaille ei myöskään kerrota, miksi kaikki mahdolliset haittavaikutukset on lueteltu pakkausselosteessa. Luettelemalla ne siellä lääkeyhtiö siirtää vastuun niistä lääkärille.

Tämä ei nyt tähän kuulu, mutta usein oppilaat kertovat asiakkaille, ettei KELA korvaa ja KELA on paha. Hintalautakunta ne korvausjututhan siis päättää. Poliitikot taas se, että mihin se valtion raha menee.

Näin on

Julkisuushakuisuus teettää kaikenlaista. Jos omilla tutkimuksilla ei saavuta omasta mielestä riittävää kuuluisuutta, tehdään repäisevä kirja!

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.