Apteekkari
perjantai 19.04.2024

Sopivan kokoinen uudistus

03.07.2020 12:28

APTEEKKARILIITTO JULKISTI viime keskiviikkona (24.6.) uuden apteekkitalousmallin, joka laskisi kaikkien reseptilääkkeiden hintoja keskimäärinn 4,3 prosenttia, kalleimpien jopa 8-9 prosenttia. Yhdenkään lääkkeen hinta ei nousisi.

Mallissa apteekkiveron kokonaismäärä puolitettaisiin nykyisestä ja lääketaksaa leikattaisiin vastaavalla summalla. Apteekkivero maksettaisiin jatkossa lääkemyynnin myyntikatteen, ei liikevaihdon perusteella, kuten nykyisin. Samalla sitä kohdennettaisiin uudelleen ja progressiota kiristettäisiin.

Mallista hyötyisivät heti kansalaiset ja Kela lääkkeiden hintojen alentuessa. Valtion apteekkiveromenetyskin tulisi takaisin jo muutamassa vuodessa.

MALLIN HIENOUS piilee siinä, että malli taittaa lääkekorvausmenojen kasvun. Siksi myös valtio hyötyy jatkossa, vaikka apteekkiverokertymä puolittuukin. Kelan lääkekorvauksethan rahoittaa osin valtio ja osin palkansaajat.

Kun etenkin kalliiden lääkkeiden hinnat laskevat, valtion osuus lääkekorvausmenoista pienenee enemmän kuin apteekkiverokertymä. Valtio on siis uudistuksen nettohyötyjä ensimmäistä voimassaolovuotta lukuunottamatta.

Apteekkariliiton ehdottama apteekkitalousmalli taittaa lääkekorvausmenojen kasvun leikkaamalla tulevien vuosien lääkemyynnin kasvua.

Apteekeille malli on siihen siirryttäessä kustannusneutraali, eli malli ei tuo apteekeille kokonaisuudessaan lisää rahaa, mutta ei myöskään vie. Yksittäisistä apteekeista toki osa voittaa ja osa häviää lääkemyynnin rakenteesta riippuen. Pitkässä juoksussa apteekit kuitenkin menettävät, sillä malli leikkaa tulevien vuosien kasvua.

MALLI VASTAA myös ajankohtaiseen elvytystarpeeseen ja hallituksen tavoitteeseen säästää valtion rahaa lääkekorvauksissa. Tällä rahalla hallituksen on tarkoitus rahoittaa sitovaa hoitajamitoitusta.

Malli korjaa myös nykyisen lääketaksan ja apteekkiveron valuvikoja ja mahdollistaa huippukalliiden lääkkeidenkin toimittamisen tiheän apteekkiverkostomme kautta.

Apteekkitalouden uudistaminen on hallituksen agendalla osana lääkeasioiden tiekarttaa. Apteekkariliitto toi pöydälle keskustelun pohjaksi huolellisesti rakennetun apteekkitalousmallin, joka täyttää tavoitteita ja ratkaisee ongelmia. Sen toteuttaminen on myös sopivan kokoinen uudistus yhdelle hallituskaudelle.

Kirjoittaja on proviisori ja Apteekkariliiton viestintäjohtaja.

Takaisin

Kommentit (4)

Tagrisso

Eikait Fimeakaan mahda sille mitään, jos apteekki on kannattamaton, oli uudistusta tai ei. Ehdotusta hiovalta kuitenkin kysyisin, miten juuri tämä uudistus tekisi pienistä apteekeista kannattamattomia? Ei pidä siis yleistää, koska kuten Erkki kirjoitti, uudistuksen vaikutus on hyvin tapauskohtaista riiippuen myynnin rakenteesta. Pienessä apteekissa pienellä paikkakunnalla voi olla suhteessa paljonkin kalliiden - ja nykyään kannattamattomien - lääkkeiden myyntiä, johon tämä uudistus juuri toisi helpotusta.

T

Uskoisin Fimean huolehtivan riittävästä apteekkitiheydestä sivuapteekkien muodossa myös maalaispaikkakunnilla. Eiköhän kaiken kaikkiaan apteekkien määrä tulevaisuudessa koko Suomessa pikemminkin lisäänny kuin vähene.

Ehdotusta vielä mahdollisesti hiottava

Asioissa on hyvät ja huonot puolensa! Ehdotuksen toteutuessa apteekkien määrä pienenisi, koska aivan pienistä apteekeista tulisi kannattamattomia. Onko se sitten hyvä vai huono asia? Ensimmäistä apteekkilupaa hakevalle proviisorille se voi olla huono asia. Lisäksi jotkut maalaispaikkakunnat saattaisivat jäädä ilman itsenäistä apteekkia. Toisaalta taas ison apteekin sivuapteekiksi joutuessaan ehkä pienistä apteekeista pidettäisiin ns. parempaa huolta.

(Ei otsikkoa)

Tosi hyvä ehdotus! Tässä ollaan yhteisellä asialla.

Toivon, että päättäjät näkevät farmasian ammattilaisten työn arvon. Uudistuksessa on otettava huomioon myös muitakin aspekteja kuin kustannusten minimointi. Hyvin toimiva itsehoito säästää paljon yhteiskunnalta. Tässä toki myös meidänkin alan sisällä täytyy katsoa peiliin. Jos itse vain minimoimme kustannuksia, niin työn jälki kärsii. Tällöin on vaikea osoittaa arvomme.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.