Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Sikainfluenssarokotteet apteekkijakeluun

13.11.2009 10:38

SIKAINFLUENSSAROKOTUKSET ovat tökkineet pahasti monissa kunnissa. Riskiryhmiin kuuluvat ovat joutuneet jonottamaan rokotusta ulkona räntäsateessa tuntitolkulla.

Kuntien ongelmat ovat olleet toisaalta ymmärrettäviä, sillä riskiryhmien määrittely on ollut epätäsmällistä, rokotteita on ollut rajoitetusti saatavilla ja tieto niiden saapumisesta kuntiin on tullut lyhyellä varoitusajalla.

Sen sijaan ei ole ymmärrettävää se, että ministeriö joutuu lähettämään kuntiin päivänselviä ohjeita, jotta rokotukset saataisiin käytännössä sujumaan. Monilla kunnilla on nyt itsetutkiskelun paikka. Erityisesti rokotuksista vastaavilla johtajilla.

Epidemiaan valmistauduttaessa viranomaiset suunnittelivat, että myös viruslääkkeiden jakelu hoidettaisiin julkisen terveydenhuollon toimipisteistä käsin. Jokainen ymmärtää nyt, että se olisi ollut suuri virhe. Onneksi kuitenkin päädyttiin apteekkijakeluun, joka on sujunut epidemian alettua ongelmitta koko maassa.

Lähiaikoina päätetään, rokotetaanko riskiryhmien lisäksi myös muu väestö. Jos koko väestö päätetään rokottaa, pitää rokote olla saatavilla myös apteekeissa. Näin on toimittu jo vuosikaupalla kausi-influenssarokotteen jakelussa muille kuin riskiryhmille.

Rokotukset tehostuisivat merkittävästi jo pelkästään sillä, että työssäkäyvät saisivat rokotuksen kätevästi työterveyshuollossa, joka hankkisi rokotteet apteekista. Rokotepakkaus ei mahdollista samanlaista toimintatapaa kuin yksittäispakatuissa kausi-influenssarokotteissa on käytössä, mutta se ei saa olla este. Toimiva malli löytyy kyllä.

Kannattaa muistaa, että apteekkeja on yli kolminkertainen määrä terveyskeskuksiin verrattuna, ja että apteekit ovat myös lääkelogistiikan ja väestötiedottamisen ammattilaisia.

Erkki Kostiainen

Kirjoittaja on Apteekkarilehden päätoimittaja.

PS. Blogien kommentointia on uudistettu. Jatkossa kommentit tulevat näkyviin vasta, kun keskustelun valvoja on hyväksynyt ne julkaistaviksi. Kritiikki ja erilaiset näkemykset julkaistaan jatkossakin, mutta hyvien tapojen vastaisia kommentteja ei. Nimimerkilläkin voi edelleen kommentoida.

Takaisin

Kommentit (2)

apteekkiproviisori

Opetettavaa riittää, jos vain menisi asiat perille. Odotusarvo ei ole kovin korkealla, kun eduskunta muodostuu entisistä urheilijoista ja misseistä.

Jussi Iivari

Pitäisiköhän Erkki sinun opettaa kansanedustaja Bjarne Kallikselle, mikä ero on monopolilla ja korruptiolla. Hän sötki nämä käsitteet pari päivää sitten HS:n Suomen korruptiosijoitusta koskeneessa jutussa.

Mitä muuta k.o. kansanedustaja sotkee?

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.