Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Selkeä viesti jää päähän

26.11.2009 11:45

ENSIMMÄINEN asia, jonka vitamiineista aikanani jo peruskouluikäisenä opin, oli varmaankin vitamiinien jakautuminen rasva- ja vesiliukoisiin. Samassa yhteydessä mieleeni juurrutettiin vahvasti se viesti, että rasvaliukoiset vitamiinit kertyvät elimistöön eikä niitä missään tapauksessa tule saada liikaa. Kaksi yksinkertaista asiaa, joita painotettiin joka käänteessä.

Tuskin olen ainut näillä opeilla varustettu suomalainen. Siinäpä ehkä ainakin yksi syy siihen, miksi suomalaisten D-vitamiinin saannissa olisi parantamisen varaa.

No nyt myöhemminkin sama viesti on toistunut ja mielikuvaa on erinomaisen hyvin vahvistanut muun muassa STM:n vuonna 2003 julkaisema D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositus. Siinä kun eri ryhmien saantisuositukset vaihtelevat muutaman mikrogramman sisällä ollen korkeimmillaan 10 mikrogrammaa. Ryhmäjakojen perusteena on ikä, raskaus ja imetys, maitovalmisteiden käyttö, ihonväri ja laitoshoito muutamia mainitakseni. Kun suosituksen on lukenut loppuun, tuskin yksikään sen sisältämistä tiedoista on jäänyt mieleen.

Jos tämä ei anna sitä kuvaa, että D-vitamiinin annostelu on todella tarkkaa puuhaa, niin mikä sitten?

Kun nyt niin kovasti D-vitamiinin riittävän saannin tärkeydestä puhutaan, esitänpä siis toiveen asiasta vastuullisille: miettikää selkeä viesti ja yksinkertainen suositus purkista otettavaksi määräksi.

Tiina Kuosa

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimittaja.

Takaisin

Kommentit (6)

Jouko

Ote Lääkelaitoksen www-sivuilta.
"Luokittelu lääkkeeksi tai ei lääkkeeksi
Lääkelaitos on lääkelain (395/1987) 83 §:n nojalla laatinut lääkeluettelon, joka on luettelo lääkkeiksi luettavista aineista. Lääkeluettelosta annetun päätöksen (1179/2006)
1 §:n mukaan lääkkeitä ovat päätöksen liitteessä 1 luetellut aineet. Lääkkeiksi voidaan katsoa myös päätöksen liitteessä 2 luetellut rohdokset ja liitteen 3 vuorokausiannoksen ylittävät vitamiini- ja kivennäisaineet, samoin kuin lapsille tarkoitetut vitamiini- ja kivennäisainevalmisteet."

Liitteessä 3. on tällähetkellä D-vitamiinin raja 10 mikrog. Kukaan vahvempaa D-vitamiinia markkinoivista yrityksistä ei ole hakenut asiaan lääkelaitoksen virallista kannanottoa. Asian voi tarkistaa lääkelaitoksen luokittelupäätöksistä.

Kyllä tässä maallikot ja asiantuntijatkin on aika pulassa kun kysytään mikä on turvallinen saanti tai saantisuositus.

Ei virkamies viestitä

Eri virastoilla on nykyään erikseen viestintäosasto, joka yrittää kertoa asiantuntijoiden (virkamiesten) tutkimustuloksia yleisölle. Tuo ministeriön viestintä on ihan oma lukunsa. Göbbels lienee heidän oppi-isänsä.

eskimo

Ongelma on viestinnässä:

Kun viranomainen heittää uuden suositusannoksen esim. 10 mikrog, saa helposti väärän käsityksen, että se on enimmäisannos, jota ei sovi ylittää.

Koska D-vitamiinin tarve on kuitenkin jokaiselle yksilöllinen, saattaisi olla paikallaan, että viranomainen lopettaisi keinotekoisten ja vastuuttomien suositusten antamisen. Kun se valitettavasti johtavat sekä kansalaisten terveyden, että elinkeinonharjoittajien kannalta kielteiseen lopputulokseen.

Anita

Otan itse D-vitamiiniä vähintään 60 mikrogrammaa päivittäin. Kesusteltuani meilahden lääkärin ja diacorin lääkärin kanssa päädyin tähän, koska D-vitamiii ehkäisee astman oireita ja tätä flunssaoireilua. Sairastin sikaflunssan syyskuun puolivälissä, sain sen norjalaisilta ja kuntouduttuani aloin ottaa Dvitamiinia reippaasti. Nyt huomaan että ole virkeämpi ja jaksan huomattavasti paremmin pitkät työpäivät ja astma oireet ovat vähentyneet selvästi, enkä tarvitse seretideä ja ventolineä päivittäin. Kaikille d-vitamiiniä niin jaksetaan paremmin.

Ohjeet minimissä

Jospa suuremmilla annoksilla on liian paljon POSITIIVIISIA vaikutuksia ottajille, siksi on pidettävä annokset minimissä?

Halki poikki pinoon

Suosittelen kaikille poikkeuksetta 20 mikrogrammaa tai vähintäänkin 10 mikrogrammaa, tiedän ettei tämä ole virallinen suositus, mutta erään tuntemani D-vitamiinitutkijan mukaan maailmassa ei ole vielä todettu ensimmäistäkään yliannostustapausta, itse hän oli syönyt n. 180 mcg muutaman kuukauden ajan saamatta yliannostusta, vaan päinvastoin vasta silloin hänen D-vitamiinivarastonsa olivat tyydyttyneet...

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.