Apteekkari
perjantai 13.09.2024

Sairasta lomaa

08.03.2012 21:16

HYVÄ TYÖNTEKIJÄ sairastaa lomallaan. Niinpä minäkin ”päätin” saada esikoiseltani oksennus- ja ripulitaudin. Tätä tautia on ollut jaossa lapsiperheille ainakin Helsingin päiväkodeista.

Hiihtolomalle lähtömme viivästyi kolmella päivällä, kun nelihenkinen perheemme tämän taudin sairasti. Koti on kyllä ainut paikka moiselle koettelemukselle.

Emme oikeasti tarvinneet lääkärinapua tilanteeseen. Apteekista saatavat lääkkeet ja sieltä saatu asianmukainen neuvonta riittivät. Jouduimme kuitenkin vaivaamaan lääkäriä, koska tarvitsimme todistuksen vakuutusyhtiötä varten. Vakuutushan korvaa käyttämättä jääneet junaliput. Lääkärissäkäynnin ainut tarkoitus oli siis todistuksen saaminen vakuutusta varten.

Julkisuudessa käydään paljon aiheellista keskustelua turhista lääkärissäkäynneistä. Niitähän kyllä on ja yksi syy on se, että lääkäreiden pitää kirjoittaa todistus henkilön sairaudesta viranomaiselle, työnantajalle tai vakuutusyhtiölle. Kaikki tämä todistuksia varten lääkärissäkäynti on sinänsä yhteiskunnan voimavarojen tuhlaamista.

Ymmärrän kuitenkin hyvin, että lääkärin kirjoittamia todistuksia tarvitaan. Todistuksiahan ei tarvittaisi, jos kukaan ei koskaan valehtelisi. Tällöin voitaisiin aina luottaa ihmisen omaan todistukseen sairaudestaan. Lääkärille menisivät vain ne, jotka tarvitsevat apua parantuakseen. Tällainen luottamuksen yhteiskunta tulisi paljon halvemmaksi kuin nykyinen kontrolliyhteiskunta.

Valitettavasti emme elä maailmassa, jossa ihmiset eivät valehtele. Muistan lapsena kun huomasin ihmisten kyvyn valehdella. Niin kauan kun olin tekemisissä vain vanhempieni ja pikkuveljeni kanssa luulin, että kaikki puhuvat aina totta. Opin karulla tavalla, että näin eivät kaikki toimi. Myöhemmällä työurallani en ole enää tullut muiden huijaamaksi.

JK. Kun vihdoin pääsimme hiihtolomalle Ylläkselle tartutimme vanhempani ja veljeni perheen oksennus- ja ripulitautiin. Onneksi Äkäslompolossa on nykyään sivuapteekki ja apu lähellä. Kyseisen apteekin palvelu osoittautui aivan erinomaiseksi.

Ilkka Oksala

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

Takaisin

Kommentit (1)

Lukija

Kirjoituksessa viitataan myös sairaslomatodistuksista työantajalle. Tässä suhteessa on kahdenlaisia työnantajia eli ne, jotka luottavat alaisiinsa ja työntekijä voi omalla ilmoituksella sairastaa sen 2-3 vuorokautta ja ne jotka eivät luota alaisiinsa vaan vaativat lääkärintodistuksen jo ensimmäisestä sairaspäivästä lukien. Nämä viimeksi mainitut ovat myös niitä Oksalan mainitsemia yhteiskunnan vioimavarojen tuhlaajia ja terveydenhuollon kuormittajia. Moni terveydenhuollon kuormittama lääkärikin on turhautunut, kun joutuvat käyttämään työaikaansa todistusten kirjoittamiseen sairauksista, jotka eivät edes vaadi lääkärin hoitoa ja jotka paranevat parhaiten kotona lepäämällä eikä terveyskeskuksen odotusaulassa istuessa. Kaikki työnantajathan eivät tarjoa mahdollisuutta työterveyslääkärin käyttöön. Monikohan näistä kävijöistä lähtee resepti tai lähete kourassa lääkärin luota? Jo ennestään ruuhkautuneessa terveyskeskuspäivystyksessä nämä flunssalappujen hakijat saattavat viivästyttää sellaisten henklöiden hoitoon pääsyn, jotka oikeasti tarvitsevat lääkärin hoitoa. Tämä kaikki vain sen takia, että työnantaja vaatii todistuksen jo ensimmäisestä sairaslomapäivästä.

Näissä flunssa ja mahatautitapauksissa työtodistus on ongelmallinen myös työnantajan kannalta. Jos lääkäri kirjoittaa lääkärin todoistuksella sairalomaa vaikka 5 päivää, työntekijän on sairaslomalla taatusti sen 5 päivää vaikka olisi työkunnossa jo 3 päivän kuluttua. Ilman lääkärintodistusta työntekijä olisi tullut töihin 3 päivän kuluttua. Kyllä myönnän että sairaslomien väärinkäyttäjiäkin, mutta pieni vähemmistö. Ne, jotka oikeasti käyttävät sairaslomia väärin, tekevät sen joko lääkärintodituksella tai ilman. Tämän pienen joukon takia ei kuitenkaan tarvitse leimata kaikkia työntekijöitä.

Julkisuudessa on käyty keskustelua myös sairasloman palkattomuudesta tai osittain palkattomuudesta. Silloin työntekijä tulisi sairaana tai puolikuntoisena töihin tartuttamaan muita työntekijöitä ja aiheuttamaan vaaratilanteita. Monissa työtehtävissä sairaana työskentely on työturvallisuusriski.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.