Apteekkari
tiistai 27.02.2024

Saatavuusongelmien varalle tarvitaan joustoa

21.11.2014 06:30

SUOMALAISET OVAT tyytyväisiä apteekeista saamaansa palveluun. Apteekkilaiset ovat helposti lähestyttäviä terveydenhuollon ammattilaisia, joiden osaamiseen on helppo turvautua sairauksiin ja terveyteen liittyvissä kysymyksissä.

Myös lääkkeiden toimitusvarmuuteen ollaan erittäin tyytyväisiä. Suomalaiset ovat tottuneet saamaan lääkkeensä – no, kuin apteekin hyllyltä.

Kehitys kansainvälisen lääkekaupan arvoketjussa on viime vuosina johtanut koko ajan lisääntyviin ongelmiin lääkkeiden saatavuudessa. Suomalaiset apteekit törmäävät lähes päivittäin yksittäisten lääkevalmisteiden saantihäiriöihin. Ne kestävät päiviä, viikkoja tai pahimmillaan jopa kuukausia.

Apteekin arkea on erilaisin keinoin löytää näissä tilanteissa nopeita ratkaisuja, jottei potilaan lääkehoito vaarannu. Kaikesta huolimatta toisinaan joudutaan kuitenkin tilanteeseen, ettei vaihtoehtoista lääkehoitoa kerta kaikkiaan löydy.

Onneksi useimmissa tapauksissa asiakas ei huomaa lääkepuutetta ollenkaan, kiitos nykyisen kaltaisen viitehintajärjestelmämme. Apteekki voi nimittäin vaihtaa puuttuvan lääkevalmisteen hinnaltaan vähäisesti poikkeavaan geneeriseen vaihtoehtoon. Näin lääkehoito useimmiten jatkuu - lääkepuutteesta huolimatta.

VIRANOMAISTEN TAHOLTA on viime aikoina esitetty toimenpiteitä, joilla vähennettäisiin apteekin keinoja paikata ongelmatilanteita.

Vähäisen hintaeron määritelmän kaventaminen ja velvollisuus tarjota halvinta markkinoilla olevaa vaihtoehtoa heikentävät apteekin mahdollisuutta turvata lääkehuollon jatkuvuus saatavuuskatkoksissa. Korvaavia vaihtoehtoja on silloin vähemmän tarjolla, ja tutkimusten mukaan niistä kaikkein halvimmista geneerisistä lääkkeistä on puutetta useammin kuin muista.

Tässä kansantaloutemme tilassa on selvää, että säästö- ja kehittämiskohtia pitää löytää. Lääkekorvauksiin käytettävien varojen riittävyys on turvattava väestön ikääntyessä, sekin on selvää. Olisi kuitenkin sääli, jos lyhytnäköisillä säästöratkaisuilla heikennettäisiin lääkehoidon toimivuutta. Lääkkeiden on hyvä jatkossakin tulla kuin apteekin hyllyltä!

Risto Kanerva

Kirjoittaja on Turun Humaliston apteekin apteekkari ja Suomen Apteekkariliiton 2. varapuheenjohtaja.

Risto Kanerva oli yhtenä tekijänä Itä-Suomen yliopistolla toteutetussa tutkimuksessa, jossa selvitettiin lääkkeiden saatavuusongelmia Suomessa. Lue uutinen täältä > 

Takaisin

Kommentit (1)

Minulta ei kysytty mitään

Siis STM:n virkamiehet, jotka ovat saaneet tietonsa apteekkien arjesta jostakin ei-apteekista? Itä-Suomen yliopistosta tai Lääkelaitoksen uudesta hintayksiköstä Kuopiosta?

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.