Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Ruotsi maksoi kovan hinnan kokeilustaan

30.04.2015 12:20

Ruotsin lääkeviranomainen, Läkemedelsverket, kertoi eilen (29.4.), että parasetamolitabletit vedetään takaisin apteekkien myyntiin marraskuun alusta lukien.

Päätöksen syynä on liki puolella lisääntyneet parasetamolimyrkytykset sen jälkeen, kun lääkkeen myynti sallittiin muuallakin kuin apteekeissa.

Itsehoitolääkkeiden myyntiä vapautettiin Ruotsissa osana apteekkiuudistusta reilu viisi vuotta sitten.

Ruotsalaiset olivat tyytymättömiä lääkkeiden saatavuuteen; apteekkeja oli harvassa ja aukioloajat olivat lyhyehköt. Vuonna 2007 valtaan noussut Fredrik Reinfeldtin hallitus päätti lisätä lääkkeiden saatavuutta paitsi lisäämällä apteekkien määrää myös vapauttamalla itsehoitolääkkeiden myyntiä.

Ruotsalaiset maksoivat päätöksestä kovan hinnan.

Vaikka parasetamoli sinällään on yksi turvallisimmista kipulääkkeistä, se voi aiheuttaa hengenvaarallisen maksavaurion jo melko pienillä yliannoksilla etenkin, jos samanaikaisesti käytetään alkoholia. Unohtui, että turvallinenkaan lääke ei yksin takaa oikeaa ja turvallista käyttöä.

Itsehoitolääkkeiden kauppamyynnillä tavoiteltiin myös hintojen halpenemista. Sekään ei toteutunut. Aftonbladet kirjoitti viime syksynä, että osa itsehoitolääkkeistä on jopa kallistunut.

Itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamista ajavat tahot pitivät taas eduskuntavaalien alla huolen siitä, että asiasta keskusteltiin myös Suomessa. Vapauttamista ajavien tahojen pettymykseksi suomalaiset ovat edelleen melko varauksellisia asiassa: Taloustutkimuksen tuoreen selvityksen mukaan selvästi alle puolet (42 %) suomalaisista sallisi itsehoitolääkkeiden myynnin kaupoissa.

Keskustelu asiasta varmasti jatkuu. Tässä keskustelussa Ruotsin kokemukset on syytä ottaa vakavasti huomioon.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.