Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Rokotteet pelastavat kuolemalta

10.09.2010 08:59

Ilkka Oksala tarkastelee blogissaan apteekkitoimintaa vähemmän perinteisestä näkökulmasta.

LÄÄKETIEDE on kehittynyt huimasti sadan viime vuoden aikana. Moniin sairauksiin, joihin ennen kuoltiin, on olemassa parantava lääke. Moniin vaarallisiin tauteihin ei enää sairastuta ollenkaan, kiitos erinomaisten rokotteiden.

Kun asiat ovat liian hyvin, on tietenkin varaa valittaa kaikesta. Jotkut älypäät ovat keksineet, että on hyvin edistyksellistä vastustaa rokotteita. Kutsun heitä tässä blogissani ”Huvilakadun hemmotelluiksi”. Heille toki löytyy täsmällisempikin kutsumanimi, mutta en sitä nykyisessä työtehtävässäni julkisesti aio käyttää. Näitä ”Huvilakadun hemmoteltuja” löytyy jokaisesta kaupungista. Maalta heitä harvemmin löytyy. Siellä osataan paremmin arvostaa nykyisen lääketieteen saavutuksia. Ehkä maalla ei ole – toisin kuin kaupungeissa – täysin unohdettu kuinka rankkaa elämä voi olla ja vielä jokin aika sitten olikin.

Suomessa on aivan ainutlaatuinen rokoteohjelma, jonka turvin kaikki rokotetaan. Tämän ansiosta olemme päässeet eroon monista vakavista sairauksista. Nämä sairaudet eivät kuitenkaan ole maailmasta minnekään kadonneet. Niitä löytyy itärajamme toiselta puolelta vaikka kuinka paljon. Ilman rokotesuojaa myös me suomalaiset saisimme niistä kärsiä.

”Huvilakadun hemmotellut” ovat keksineet, että he eivät rokota itseään eivätkä lapsiaan. He tietävät, että kun me muut otamme rokotuksen, ei kyseisiä tauteja Suomessa ole ja näin myös ”Huvilakadun hemmotellut” vapaamatkustavat meidän kustannuksellamme. Tämä on tosin heistä monelle tuttua jo syntymästä saakka. Kun isi ja äiti ovat kaiken järjestäneet ja kaiken maksaneet, on näillä pikkutyranneilla ollut aikaa ryhtyä tiedostamaan.

Lääkkeiden ja rokotteiden sijaan nämä ”Huvilakadun hemmotellut” suosivat luontaistuotteita. Erinomaista älyllisyyttä. Myydään ihmisille tuotteita, joiden vaikutuksia ei ole puolueettomasti ja tieteellisesti tutkittu, vaikka samaan aikaan tarjolla on lääkkeitä ja rokotteita, jotka on tarkkaan viranomaisten toimesta tutkittu. Luontaistuotteiden vaikuttavuudeksi riittää, että niiden valmistaja itse kertoo, mitä kaikkea hyvää onkaan tarjolla.

Sikaflunssan yhteydessä käytiin joka vaiheessa keskustelua rokotteen välttämättömyydestä. Nyt kun tilanne näyttää olevan ohi ihmetellään, miksi rokotettiin, kun sikaflunssaan ei juuri kukaan kuollut. Niinpä. Sehän oli rokotusten ja muiden terveydenhuollon toimien tarkoitus; siis minimoida kuolemantapaukset. Tässä onnistuttiin, kiitos erinomaisen terveydenhuoltojärjestelmämme.

Ajankohtainen keskustelu sikaflunssarokotteen yhteydestä tiettyihin tautitapauksiin pitää luonnollisesti selvittää. Olen varma, että THL tekee tämän selvityksen ehdottoman hyvin, kuten se muutoinkin toimi sikainflunssatilanteen osalta. Ruotsistahan olemme juuri saaneet ensimmäiset viitteet siitä, että yhteyttä tautitapausten ja rokotteen välillä ei ehkä ole.

Oma uskoni suomalaiseen rokotejärjestelmään on vain vahvistunut. Perheemme ottaa jatkossakin kaikki mahdolliset rokotteet. Rokotamme myös poikamme, koska ajattelemme hänen parastaan.

Haluan tässä yhteydessä kiittää kaikkia niitä edesmenneitä ja nykyisiä lääketieteen tutkijoita, jotka ovat kehittäneet lääkkeitä ja rokotteita. Kiitos, olette tehneet tästä maailmasta paremman paikan elää ja kiitos teidän yhä useampi meistä elää yhä vanhemmaksi.

Ilkka Oksala

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

Takaisin

Kommentit (1)

Samaa mieltä

Aivan erinomainen kirjoitus, kiitos! Rokotteet otetaan meidänkin perheessä.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.