Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Riskit testiin

24.08.2012 08:54

VIILEÄN SYKSYISELLÄ SÄÄLLÄ on mukava palata ajatuksissa vielä aurinkoisen Porin Jazz-tunnelmiin. Olin silloin ”kesäduunissa” JazzApteekissa muutaman muun Apteekkariliiton proviisorin ja Porin seudun apteekkarien kanssa. Kolme päivää palvelimme lähes taukoamatta Porin kauppatorilla Jazz-kansaa.

Ja palveltavia riitti! Omasta terveydestään kiinnostuneita riitti jonoksi asti verenpainemittaukseen ja diabeteksen riskitestiin. Mittanauhat suihkivat, kun mittailimme ihmisten vyötärönympäryksiä.

Olin itse asiassa aika hämmästynyt, miten innokkaasti ja häpeilemättä ihmiset halusivat testattavaksi. Enimmät takit ja paidat otettiin pois mittausta varten ilman suurempaa suostuttelua. Riskitestin kysymyksiin annetut vastaukset tuntuivat olevan melko lailla rehellisiä. Tuloksista keskusteltiin asiallisesti ja monen reaktiosta saattoi päätellä, että jonkinlainen ajatus elämänmuutoksesta, edes pienestä sellaisesta, jäi muhimaan päähän.

Lähes puolet diabeetikoista ei tiedä sairaudestaan. Diabetesliiton puheenjohtaja Jaakko Pihlajamäki totesikin hiljattain Tesso-lehdessä, että riskiryhmien seulonta olisi oleellista diabeteksen ehkäisyssä. Hänen mielestään riskiryhmät löytyisivät parhaiten perusterveyden- ja työterveyshuollon asiakkaista.

Lisäisin listaan mukaan apteekit. Kuinka usein apteekissa käykään asiakkaita, jotka menevät lääkäriin vain ”pää kainalossa”. Heihin on hyvä tilaisuus iskeä apteekissa.

Asian puheeksi ottaminen ei suinkaan ole helppoa. Mutta ei sitä pidä liikaa jännittää. Porin kokemusten jälkeen olen ainakin itse huomattavasti rohkeampi ehdottamaan tulevilla apteekkikeikoilla suomalaisten asiantuntijoiden kehittämää, kymmenille kielille käännettyä diabeteksen riskitestiä, joka paljastaa tulevaisuuden sairastumisvaaran. Se on riittävän yksinkertainen ja nopea tehdä ja palautteen ja toimintaohjeet saa heti.

Jos testi ei vielä ole tuttu, käypä kokeilemassa täällä.

Tiina Kuosa

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimituspäällikkö.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.