Apteekkari
tiistai 27.02.2024

Radikaaleja ratkaisuja

14.11.2014 16:35

EDUSKUNNAN TULEVAISUUSVALIOKUNTA julkaisi hiljattain selvityksen ”Suomen sata uutta mahdollisuutta: Radikaalit teknologiset ratkaisut”, jossa kuvataan teknologisia innovaatioita ja arvioidaan niiden merkitystä maallemme.

Raportin taustalla vaikuttaa havainto Suomen teknologisen kehityksen notkahduksesta. Selvityksen mukaan ”1990-luvulla Suomi oli maailman näyteikkuna omaksuttuaan muita nopeammin internetin ja mobiilin varhaisen käytön”. 2000-luvun alun olemme puolestaan ”kylpeneet menneessä loisteessa”.

Julkaisu on värikästä ja viihdyttävää luettavaa. Esityksen laatineita tahoja ei voi syyttää luovien näkökulmien tai yrityksen puutteesta. Siinä listataan uuvuttavalla tahdilla lähes kaikenlaiset mahdollisuudet, uhkakuvat ja hiljaiset signaalit.

Todennäköistä on, että jotkin raportissa esitetyt asiat tulevat toteutumaan ja koituvat suomalaisten eduksi, mutta valtaosa ideoista vaikuttaa niin villeiltä, että ne jäävät oletettavasti aikansa lapsiksi.

Kieleltään raportti muistuttaa huomattavan paljon scifiromaanin retoriikkaa. Alla on muutamia esimerkkejä tulevaisuusvaliokunnan selvityksen futuristisen hauskasta kielestä.

”Autonomiset ja kauko-ohjattavat nelikopterit, robottihyönteiset, suurtehokondensaattorit, laserkanuunat, dna-kirjoittimet ja keinonenät.”

Hullu ja ennakkoluuloton ideointi on tietenkin aina tervetullutta, mutta joskus on hyvä kiinnittää huomio myös julkaisun tilanneen tahon asemaan. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan teettämän selvityksen voi nimittäin tulkita olevan aikamme kuva, jossa suuntansa hukannut maa etsii paikkaansa hyvin arvaamattomaksi muuttuneessa globaalissa taloudessa.

Kaipaatko jännittävää iltalukemista tai haluatko kurkistaa maamme oletettuun tulevaisuuteen? Käy lataamassa raportti täältä >

Ilkka Salmela

Kirjoittaja on Apteekkariliiton verkkotiedottaja.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.