Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Pulmallinen nettidiagnoosi

21.01.2011 08:21

JOS TUNNET itsesi aavistuksen kipeäksi, soitatko lääkärille vai googletatko taudin oireet ja suuntaat apteekkiin lääkeostoksille? Moni valitsee nykyään Googlen: Tilastokeskuksen vuonna 2008 tekemän tutkimuksen mukaan 62 prosenttia 16–74-vuotiaista suomalaisista internetin käyttäjistä on etsinyt terveystietoa netistä.

Lääkärit kohtaavatkin vastaanotollaan yhä useammin potilaita, joilla on diagnoosi jo valmiina ja jotka uskovat tietävän sairaudestaan enemmän kuin lääkäri. Jos potilaan saama käsitys poikkeaa suuresti lääkärin näkemyksestä, voi lääkäri joutua väittelemään potilaan kanssa oikeasta taudinmäärityksestä ja eri hoitomenetelmien tehosta.

Ehkä lääkärin diagnoosiin kannattaisi kuitenkin uskoa, sillä ammattilaisena hän kykenee paremmin erottamaan lääketieteellisen tiedon jyvät akanoista. Internetissä on tarjolla tietoa kotidiagnoosin tekoon lähes rajattomasti, mutta pätevän tiedon löytäminen mutkistuu infoähkyn keskellä. Joissakin tapauksissa tieto lisää tuskaa: jos innokkaasti surffailevalla on taipumusta luulosairauteen, saattaa hän tulkita jokaisen kolotuksen tai vihlaisun vakavan sairauden oireeksi ja huolestua turhaan.

Eräs Google-diagnoosien ongelma liittyy itsehoitolääkkeiden käyttöön. Pitkittynyt itsehoitolääkkeiden käyttö tai tautiin nähden väärä lääke voi kuitenkin johtaa vakaviin ongelmiin: esimerkiksi liiallinen nenäsuihkeiden käyttö voi tukkeuttaa nenän entistä pahemmin ja mahakipuun syöty kipulääke aiheuttaa vakavan ruoansulatuskanavan verenvuodon. Jos kotidiagnoosi menee mönkään, saattaa myös itse tauti jäädä hoitamatta ja sen oireet vain pahentua.

Itsehoitolääkkeiden käytöstä kannattaakin kysyä neuvoa apteekin lääkeasiantuntijoilta. Apteekkariliiton jäsenapteekeissa on käynnistynyt Varmista valintasi -teemavuosi, jonka tavoitteena on edistää itselääkinnän onnistumista ja lääkkeiden turvallista käyttöä.

Verkosta tuskin löytyy vastauksia kaikkiin kysymyksiin, mutta verkko voi täydentää hyvin joistakin taudeista saatavia tietoja. Diagnoosin saatuaan potilaan on syytäkin syventää tietojaan taudinkuvasta, sillä ajanpuutteen vuoksi lääkäri ehtii harvoin kertomaan aivan kaikkea. Internetissä kukoistavat, eri sairauksista kärsivien omat vertaistukiryhmät voivat myös tarjota paljon lohtua sairastaville.

Ilkka Salmela

Kirjoittaja on Apteekkariliiton verkkotiedottaja

Takaisin

Kommentit (1)

potilassaarinen

Hyvin monesti lääkäri tuntuu ottavan potilaan vakavasti vasta, kun tällä on esittää enemmän tietoa vaivastaan..... pelkkien oireitten kanssa kun vastaanotolle menee, saa ainakin terveyskeskuksesta buranaa ja katsotaannyttiä, että josko vaiva menisi ohi, seuraava!!

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.