Apteekkari
sunnuntai 22.12.2024

Potilasohje on tärkeä paperi

08.02.2013 09:15



SÄHKÖINEN RESEPTI on ollut jo pitkään arkipäivää apteekeissa. Maaliskuun loppuun mennessä myös koko julkisen terveydenhuollon pitäisi olla mukana, yksityisellä terveydenhuollolla on vielä reilu vuosi aikaa ottaa sähköinen resepti käyttöön.

Vaikka sähköisten reseptien toimittaminen sujuukin apteekeissa jo rutiinilla, tietojärjestelmissä on vielä kehitettävää, jotta sähköinen resepti hyödyttäisi apteekkeja täysimääräisesti, eikä ainakaan hidastaisi lääkkeen toimittamista.

Apteekeissa toivotaan myös lisää kansalaisviestintää, sillä sähköinen resepti on vielä monille potilaille uusi ja outo.

Sähköisen reseptin yleistyttyä apteekeissa tavataan toisinaan potilaita, jotka eivät tiedä, että heille on määrätty sähköinen resepti. Syynä on useimmiten se, että heitä ei ole informoitu asiasta tai heille ei ole tulostettu potilasohjetta lääkettä määrättäessä, vaikka laki niin määrää.

Etenkin nettiä käyttämättömälle potilasohje on tärkeä paperi, sillä siitä ilmenee määrättyjen lääkkeiden lisäksi niiden annostusohjeet ja reseptien voimassaolo. Apteekki voi liimata siihen myös tarran, josta näkee, paljonko lääkettä on reseptissä vielä jäljellä.

Toisen puolesta apteekissa asioiva voi potilasohjeella osoittaa olevansa oikeutettu hankkimaan toisen lääkkeet. Potilasohje myös helpottaa lääkkeiden saantia sähköisen reseptikeskuksen häiriötilanteissa.

Edelleenkään ei ole tiedossa kuinka paljon sähköisiä reseptejä jää noutamatta kokonaan, vaikka tieto selviäisi reseptikeskuksesta. Tieto olisi tärkeä paitsi sähköisen reseptin toimintamallia myös lääkehoitojen toteutumista ja hoitoon sitoutumista arvioitaessa.

Erkki Kostiainen

Kirjoittaja on Apteekkarilehden päätoimittaja.

Takaisin

Kommentit (1)

JSa

Kommentti loppuun, miten paljon eReseptejä haetaan ulos: ESSHP teki touko-joulukuu 132337 eReseptiä. Samalla aikavälillä tarkasteltuna apteekkimme toimitti eReseptejä 28,41%. Karkea arvio SHP:n reseptuurista 700000 antaa kokonais-toimitetut-ereseptiostokerta-määräksi noin 200000. Nämä on tietenkin toimituskertoja. Resepti voi olla vaikka vuoden annokselle. Oletetaan, että taustalla olisi reseptejä suhteella 1,5 (vain puolen vuoden seuranta-aika). Jakolasku antaa tulokseksi 133000, mikä on liikuttavan sama määrä, kuin sairaanhoitopiirissä kirjoitetut reseptit. Toisin sanoen joko oletuslukuni heittävät tai sitten ereseptit haetaan apteekista todella hyvin. Luultavasti molemmat oletukset pitävät paikkansa ;) Näin siis Mikkelissä.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.