Apteekkari
lauantai 18.05.2024

Poika tuli kotiin

20.05.2011 09:30

KOKO maa on sekaisin. Kiekkoleijonat voittivat maailmanmestaruuden ja vielä parhaalla mahdollisella tavalla. Välierissä kaatui ensin Venäjä ja sitten finaalissa Ruotsi.

Katsoin - yhtä lukuunottamatta - kaikki Suomen ottelut. Voitetun finaalin jälkeen muistelin tuntemuksiani vuodelta 1995. Ero oli yllättävän suuri. Tuolloin tunne oli täysin uskomaton.

Ensimmäinen maailmanmestaruus oli valtava asia. Muistan hyvin, kun 1970-luvulla katsoin isäni kanssa Suomen jääkiekko-otteluita. Neuvostoliittoa emme koskaan voittaneet. Ottelut eivät edes olleet tasaisia. Ruotsia ja Tsekkoslovakiaa vastaan Suomi saattoi joinain vuosina johtaa vielä kolmannen erän alussa. Kun ottelu päättyi, oli Suomi lähes aina kuitenkin taipunut.

1980-luvulla Suomi saattoi joskus jopa voittaa Ruotsin tai Tsekkoslovakian. MM-mitaleita ei kuitenkaan vielä tullut, kunnes koitti 1990-luku ja kaikki muuttui. Suomi kykeni voittamaan minkä tahansa vastustajan ja pääsi mitalipeleihin. Sitten tapahtui se käsittämätön. Suomi voitti maailmanmestaruuden. Mahdoton oli muuttunut mahdolliseksi.

Vuoden 1995 maailmanmestaruus tuli juuri oikeaan hetkeen. Suomi oli kokenut 1990-luvun alussa todella rajun laman. Usko Suomen selviytymiseen oli kovilla, kun markka ensin devalvoitiin ja sitten se päästettiin kellumaan. Maailmanmestaruuden henkinen merkitys tuon ajan Suomelle oli valtava. Suomalaiset ryhtyivät uskomaan itseensä ja siihen, että kova työ palkitaan menestyksellä.

Itse olin juuri tuolloin aloittanut Lipposen sateenkaarihallituksen erityisavustajana, kun kesken työpäivää poistuin työhuoneestani ja menin torille vastaanottamaan kiekkoleijonia. Uskoin kaiken muuttuvan paremmaksi, ja niin kävikin.

Nyt on Suomi taas maailmanmestari, mutta moni muu asia on toisin.

Ilkka Oksala
Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

Takaisin

Kommentit (2)

esimies

Johtoryhmä ja johtajat ovat aina esikuvia ja näyttävät kehityksen suunnan. Valitettavasti maajoukkoeessa samat henkilöt ovat vuodesta toiseen palkintoviroissa ja ulkonäöstä päätellen ilojuomaa on otettu muulloinkin kun voiton hetkinä. Pelaajilta loistava suoritus ja apteekkienkin kannattaa ottaa siitä joukkuehengen mallia.

HSSS

Maajoukkueen suoritus oli hengen ja joukkuepelaamisen riemuvoitto. Siitä kiitos joukkueelle. Kiitosta ei kuitenkaan voi jakaa johtoryhmälle, He eivät kantaneet johtajuutta, jota tarvitiin. Toivottavasti oikeanlaista johtajuutta löytyy kansakunnasta, järjestöistä ja ennenkaikkea ihmisistä joilla on mahdollisuus vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.