Apteekkari
sunnuntai 23.06.2024

Pimeä lääke on riski

20.02.2009 10:08

- ekholm_virpi_210x180.jpgILMAINEN TOIMITUS! Anonyymi! Nopea toimitus!

Näin verkkokaupat houkuttelevat ostamaan kopio-Viagraa ja muita hittilääkkeitä. Hinta on halpa eikä reseptiä tarvita. Lääke luvataan toimittaa kotiin huomaamattomassa pakkauksessa.

Kiinnostuitko? Valitettavasti moni kiinnostui, sillä Suomen tullin haaviin jää vuosittain satojatuhansia väärennettyjä lääkevalmisteita. Laittomat verkkokaupat ovat yksi tärkeimmistä lääkeväärennösten lähteistä.

WHO:n arvion mukaan 50 prosenttia verkossa myytävistä lääkkeistä on väärennöksiä. Niissä voi olla vaikuttavaa lääkeainetta liikaa tai liian vähän, ja osa niistä sisältää jopa terveydelle vaarallisia aineita.

EU:n komissio julkisti joulukuussa lääkepakettinsa, johon sisältyi ehdotus lääkeväärennösdirektiiviksi. Nyt ehdotus on kovassa vastatuulessa, eikä ihme.

Komission ehdotus keskittyy kitkemään väärennöksiä lääkkeiden laillisista jakelukanavista. Sekin on toki tärkeää, mutta se ei riitä, jos laittoman nettikaupan annetaan yhä rehottaa.

Erityisen tärkeää on tiedottaa lääkeväärennösten riskeistä. Lääkelaitoksen yliproviisori Sami Paaskosken sanoja lainatakseni: suomalaiset ovat jo oppineet, että pimeä pullo voi tappaa, mutta moni ei vielä ymmärrä, että pimeä lääkekin voi olla vaarallinen.

Virpi Ekholm

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimitussihteeri

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.