Apteekkari
sunnuntai 23.06.2024

Piikkikammoako?

06.03.2009 11:08

TÄNÄ TALVENA olen törmännyt harvinaisen moneen fiksuna pitämääni ihmiseen, joka on potenut mitä ilmeisimmin influenssan ja joutunut olemaan sen takia pois töistä useita päiviä. Osa heistä vieläpä farmasian ammattilaisia! Miksi ihmeessä, kun on olemassa taudilta varsin hyvin suojaava rokote, jonka hintakaan tuskin on este rokotuksen ottamiselle?

Eräs apteekkari kertoi, että hänen henkilökunnastaan juuri kukaan ei viime syksynä halunnut rokotusta, vaikka apteekkari olisi tarjonnut sen apteekin laskuun kaikille. Ovatko rokotusten vastustajat onnistuneet aivopesemään jo alan ammattilaisetkin, vai mistä oikein on kysymys? Onko työelämä mennyt niin uuvuttavaksi, että influenssakin ollaan valmiita sairastamaan vain sen takia, että voi hyvällä omallatunnolla edes hetken huilata? Vai onko kyse vain piikkikammosta?

Apteekissa, jos missä, influenssalta kannattaisi suojautua rokotuksella. Influenssa ei ole vaaraton tauti, vaikka perusterve aikuinen sen useimmiten hyvin kestääkin. Mutta heillekin se voi aiheuttaa ikäviä jälkitauteja ja ainakin se sekoittaa tehokkaasti monen perheen arkea. Ikääntyneille ja riskiryhmille influenssa voi olla jopa kohtalokas.

Sairastumisriski tänä talvena alkaa jo vähitellen väistyä, mutta ensi talven influenssalta on aika suojautua rokotuksin taas reilun puolen vuoden päästä. Suosittelen!

Erkki Kostiainen

Kirjoittaja on proviisori ja Apteekkarilehden päätoimittaja.

Takaisin

Kommentit (2)

Roketettu maailmankansalainen

Voi hyvänen aika tätä tiedon määrää: " perusterveen riski sairastua influenssaan pieni ...... sairaan rokotteiden haittavaikutuksiin suuri "1) liikkuessasi oman kotisi ulkopuolella olet altis niin bakteeri kuin virusinfektioille, ellet ole kädeton ja käytät jatkuvasti hegityssuojainta. Palveluammateissa on jos jonkinlaista taudin aiheuttajaa nenän ja käsien ulottuvilla koko ajan.2) Sairaalle ihmiselle ei rokotetta edes anneta 3) Influenssaa ei ruokavaliolla estetä. Terveyttä toki niin tulee edistää. On tainnut mennä valkosipulin kynnet sieraimista aivoihin asti ja asutaan jossain todella kaukana sivilisaatiosta.Toivottavasti em "fiksu ihminen" ei ole jakamassa terveystietoaan ainakaan apteekkityössä.
Erkki on oikeassa.

Fiksu ihminen

Perusterveen ihmisen riski sairastua influensaan on pieni, sairaan ihmisen sairastuminen rokotteiden haittavaikutuksiin suuri. Fiksu ihminen ei ota rokotetta vaan miettii ruokavaliotaan ja huolehtii itsestään ja perheestään.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.