Apteekkari
lauantai 18.05.2024

Piikki joka jäi pistämättä

25.11.2011 08:23

TERVEYDENHUOLTO kohtelee suomalaisia epätasa-arvoisesti. Työterveyshuolto ylihoitaa hyväosaiset ja terveimmät kansalaiset, mutta työelämän ulkopuolella olevat, siis lapset, työttömät ja vanhukset, jäävät huonommalle hoidolle.

Kahden kastin kansalaisia on perheiden sisälläkin. Meidän perheessä tämä huomattiin, kun me vanhemmat saimme kausi-influenssarokotteet vaivattomasti työpaikoilla. Sen sijaan 4- ja 6-vuotiaiden lasten rokottaminen osoittautui julkisessa terveydenhuollossa hyvin hankalaksi.

Aloitin soittokierroksen lokakuun lopussa jonottamalla rokotereseptejä väärästä paikasta. Neuvolan terveydenhoitaja pyysi soittamaan seuraavana päivänä terveysaseman päivystävälle sairaanhoitajalle.

Onnistuin pääsemään puhelinajalla läpi, ja sairaanhoitaja lisäsi reseptipyynnön lääkärin työlistaan. Hän neuvoi noutamaan reseptit viikon päästä. Sitten hakisin rokotteet apteekista ja palaisin takaisin terveysasemalle. Ikävä uutinen oli se, ettei lapsia voitaisi rokottaa yhdellä kertaa.

Nuorempi rokotettaisiin neuvolan avovastaanotolla, joka on auki jonotusperiaatteella keskiviikkoisin klo 8-11. Ekaluokkalaisen piikittäisi mahdollisesti kouluterveydenhoitaja, mutta varmempaa olisi tulla jonottamaan lapsen kanssa terveysasemalle viikoilla 45 ja 46 kello 9-14.

Seuraavalla viikolla lähdin töistä hyvissä ajoin reseptejä noutamaan. Harhailin puolityhjän terveysaseman käytävillä ja myöhästyin oikealta ovelta kriittiset 5 minuuttia: terveysasema oli kyllä auki klo 16:een, mutta potilastoimisto suljetaan kolmelta. Yrmeä vahtimestari lasikopissaan kohautti olkapäitään. ”Tulet sitten huomenna uudestaan.”

Hikoilin toppatakissani ja ajattelin kiukkuisena kaikkia edessä olevia jonotuksia. Päätin jättää reseptit terveysaseman mappiin odottamaan paperisilppuria.

Lapset tulevat saamaan influenssarokotteensa tutulta lastenlääkäriasemalta juuri silloin kuin meille sopii. Koko ruljanssi yhdellä ovenavauksella, 25 eurolla per jälkeläinen. Ostaisin tällaista palvelua mielelläni apteekin kautta.

Erja Elo

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimittaja, joka pahoittelee aiheuttamaansa turhaa vaivaa ja työajan menetystä neuvolan hoitajalle, terveysaseman sairaanhoitajalle, lääkärille, vahtimestarille ja muille asianosaisille. 

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.