Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Pfizerin sinistä ja valelääkäreitä

15.10.2010 08:25

Ilkka Oksala tarkastelee blogissaan apteekkitoimintaa vähemmän perinteisestä näkökulmasta

VALELÄÄKÄRI sai tuomionsa ja vielä kohtuullisen kovan. Varmasti joku asiaa pohtinut hylkää idean valelääkärinä esiintymisestä ihan vain ehdottoman vankeusrangaistuksen pelossa. Sitä paitsi kiinnijäämisen riski on kasvanut. Valvira on tehostanut toimiaan, jotta vastaavia tilanteita ei enää sattuisi.

EU:n komissio valmistelee toimia lääkeväärennösten torjumiseksi. Lääkkeiden laittomat nettikaupat ovat jo pitkään tarjonneet väärennettyä Viagraa eli Pfizerin Sinistä. Ikävä kyllä lääkeväärennöksiä löytyy nykyisin Keski-Euroopassa myös lääkkeiden laillisista jakelukanavistakin. 

On selvää, että komission on keksittävä jotain. Vaihtoehtoja on monia, mutta ikävä kyllä ne kaikki maksavat. Kyse on nyt vain siitä, että kuka maksaa ja kuinka kallis järjestelmä luodaan.

Luottamuksen yhteiskunta on aina kustannuksiltaan halvempi kuin kontrolliin perustuva yhteiskunta. Valviran toimet sen varmistamiseksi, että valelääkärit jäävät jatkossa kiinni ennen kuin pääsevät käsiksi potilaisiin, eivät ole ilmaisia. Kontrolliin käytettävät rahat ovat pois varsinaisesta terveydenhuollosta.

Lääketurvallisuutta ei voi – eikä pidä – rakentaa vain valtaisan jälkikäteisen viranomaiskontrollin varaan. Paljon tehokkaampaan on luoda alun perin sellaiset järjestelmät, että ne itsessään ehkäisevät väärinkäytöksiä ja ”puliveivauksia”.

Suomalainen apteekkijärjestelmä perustuu korkeaan ammatilliseen osaamiseen ja etiikkaan. Proviisorikoulutuksen saanut apteekkari vastaa henkilökohtaisesti apteekkinsa toiminnasta. Valelääkärit jäävät kiinni; eikä väärennettyä Pfizerin Sinistä ole tarjolla.

Ilkka Oksala

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.