Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Pandemia vai ei?

08.05.2009 11:37

Hui, nyt se sitten alkaa, ajattelin. Uutisissa oli juuri kerrottu, että uusi, tappava influenssavirus leviää Meksikossa kulovalkean tavoin. Asiantuntijat varoittivat, että epidemia voi levitä maailmanlaajuiseksi pandemiaksi.

Vielä uskallamme kuitenkin kulkea kadulla ilman hengityssuojaimia. Tauti ei ehkä olekaan niin vaarallinen kuin aluksi kuviteltiin - oireet ja kuolleisuus muistuttavat tavallista kausi-influenssaa. Tartuntojen määrän kasvukin on saatu taittumaan. Eikä niistä hengityssuojaimistakaan olisi asiantuntijoiden mukaan juuri hyötyä.

Lääkkeiden ja hengityssuojainten hamstraajien on hyvä muistaa, että tavalliseen kausi-influenssaan sairastuu pahimmillaan lähes 100 000 ihmistä viikossa ympäri maailman. Kuolemantapauksia se aiheuttaa WHO:n mukaan jopa 500 000 vuodessa. Silti moni jättää rokotteen ottamatta, vaikka kuuluisi riskiryhmään.

Uuden influenssa A(H1N1)-viruksen vaara on siinä, että ihmisillä ei ole vastustuskykyä sitä vastaan. Laaja pandemia voisi lamauttaa koko yhteiskunnan. Lisäksi tautiin on kuollut Meksikossa erityisesti nuoria, työikäisiä ihmisiä.

On hyvä, että pandemiaan varaudutaan tehokkaasti Suomessakin. Paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä. Onneksi sellaista ei ole syntynytkään - viranomaiset kun ovat hoitaneet tiedottamisen erinomaisesti.

Virpi Ekholm

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimitussihteeri. 

Takaisin

Kommentit (1)

Tapio Heilala. maalaisapteekkari, Siikainen

Sikainflunssataudinaiheuttajavirus ei viihdy kuumassa. Lisäksi virus on isokokoinen. Taudin leviämisen estossa Suomalaiset ovat muita edullisessa asemassa koska Suomessa voi kansalainen mennä kuumaan saunaan heti kun epäilee olleensa ympäristössä, jossa A (H1N1) virusta on havaittu. Vaatteet kannattaa ottaa mukaan saunaan. .

Vuonna 1918, kun viruksen aikaisempi versio kiersi maailmaa, kuoli myös Suomessa paljon ihmisiä. Nyt, 90 vuotta myöhemmin on terveydenhuolto ja yleinen sivistystaso paljon edistyneempää ja kuolonuhrien määrä jää kaikissa mahdollisissa tautimalleissa paljon pienemmäksi. Ei syytä paniikkiin.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.