Odotukset korkealla, Fimea
30.10.2009 12:41MAANANTAINA toimintansa aloittaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Onnea Fimea! Juuri ja juuri uuden viraston avajaisiin mennessä ehdittiin keskukselle nimetä myös johtaja. Onnea Sinikka Rajaniemi!
Kunhan nimitysten ja avajaisten juhlahumusta selvitään, onkin aika tarttua hanakasti toimeen. Työtä nimittäin riittää.
Viime vuosina lääkealan kehittäminen on ollut lähinnä lääkkeiden hintoihin kohdistuneita viikatteen sivalluksia. Kustannussäästöjä on haettu muun muassa lääkevaihdolla ja viitehintajärjestelmällä. Kauaskantoisempaan säästöjen hakemiseen toimintaa kehittämällä ei ole ollut kykyä. Tai halua.
Välineitä olisi kuitenkin tarjolla. Esimerkiksi kuluneella viikolla uutisoitiin OLKA-kokeiluhankkeesta (Oikea lääkitys kokonaisarvioinnin avulla), joka toteutettiin osana Sitran terveydenhuollon ohjelmaa. Hankkeen tuloksena voitiin todeta, että siihen osallistuneiden potilaiden vointi parani. Myös lääkekustannukset pienenivät. Säästöä tuli sekä Kelalle että potilaalle itselleen. Myös annosjakelulla voidaan saavuttaa taloudellisia säästöjä, parantaa potilasturvallisuutta ja edistää lääkehoidon onnistumista. Kelpo toimintaa molemmat.
Nyt tarvitsisimme vain sellaisen ihmisen tai organisaation, joka kohdistaisi tarmonsa kehittävämpään toimintaan. Viikatteella ei nimittäin enää kauaa voi huiskia ainakaan apteekkialalla, sillä vanhojen haavojen kautta ollaan jo vuotamassa kuiviin.
Fimean tehtäväksi on määritelty muun muassa lääkealan kehittäminen (mukaan lukien apteekkitoiminta) sekä lääkehoitojen hoidollinen ja taloudellinen arviointi, mikä antaa odottaa uudenlaista lähestymistapaa myös kustannussäästöjen hakemiseen.
Odotukset ovat siis korkealla. Lähitulevaisuudessa näemme, miten Fimea pystyy näihin odotuksiin vastaamaan.
Tiina Kuosa
Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimittaja.
Takaisin
Kommentit (20)
"lääkevalmisteiden hintakilpailua on pyrittävä lisäämään. Ei tainnut olla ihan loppuun saakka ajateltu juttu?"
Riippuu siitä mistä se roikkuu. Jos itsehoitolääkkeiden hinnoittelu vapautettaisiin ja alennukset sallittaisiin, myös tukkumyyntihintoihin, niin sillä olisi kyllä myyntiä ja myös katteita edistävä vaikutus.
Noinkohan vaan? En usko. Eikö olisi reilumpaa kirjoittaa itsekin omalla nimellä, jos täällä toisten tekemisiä ruotii.
Apteekkariliitto on itse aiheuttanut nuo haavat. Kärkkäinen on mm. PD-kurssin esityksessä todennut, että lääkevalmisteiden hintakilpailua on pyrittävä lisäämään. Ei tainnut olla ihan loppuun saakka ajateltu juttu?
Apteekkari = Työnantaja
Proviisori = Työntekijä
Ei millään voi olla samassa liitossa, Apteekkariliitto on Apteekkarin etujärjestö.
Apteekkari = Työnantaja
Proviisori = Työntekijä
Ei millään voi olla samassa liitossa, Apteekkariliitto on Apteekkarin etujärjestö.
Eikö noita apteekkariliittoa ja proviisoriyhdistystä voisi jotenkin yhdistää? Proviisorit pääsisivät mukaan liiton toimintaan, vaikka jollakin ”opiskelijastatuksella” ja eri ryhmissä olisi kiintiöt proviisoreille, joilla ei ole apteekkia. Saisi ehkä liiton toiminta uutta puhtia ja uusia näkemyksiä ja kontakteja.
Ihme valittajasakkia! Olisitte valittajat investoineet joukolla toimintaanne silloin, kun vielä meni "hyvin", niin ei tarvitsisi nyt itkeä.
Kiitos tuolle apteekkariliiton kirjoittajalle. Helpotti kun tietää, ettei kaikilla ole sammakkoperspektiiviä asioihin. Ei edes pian eläköityvällä juristilla, joka alkaa tosin jo olla väsynyt vanha mies.
Ehkä Apteekkariliitto kelpaa syntipukiksi, koska muut kuin jäsenenä olevat apteekkarit, eivät tiedä liiton toiminnasta tai asioihin vaikuttamisesta mitään. Se tuntuu olevan kovin salaista.
Pitää vain olla kateellinen Lääkäriliitolle, jossa kaikki lääkärit ovat. Meillä on tämä Apteekkariliitto, ja proviisorit ovat jakaantuneet yhdistykseen ja Farmasianliittoon. Aja siinä sitten etujasi sitten. Näin mahdollisena Apteekkariliiton tulevan jäsenenä olisi kyllä kiva kuulla liiton politiikan teosta enemmän. Yhdistyskin on vain YFK:n senjorikerho.
Apteekkariliitto näyttää kelpaavan syntipukiksi kaikkeen mahdolliseen. Ja syyttäjät taitavat löytyä ainakin nimimerkkien ja kirjoitusten sisällön perusteella jostain muualta kuin jäsenkunnasta. Jäitä hattuun, kiitos. Sammakkoperspektiivistä ei aina näe koko kuvaa. Liitto hoitaa hommaansa ja on siitä vastuussa vain ja ainoastaan jäsenilleen.
Juhlat tuli juhlittua. Hyssälä lupasi säilyttää itsehoitolääkkeet apteekissa ainakin seuraavat kaksi vuotta. Ei tainnut mainita aikaisemmin lupaamaansa kompensaatiota apteekeille?
On ollut todella ikävää seurata lääkealan kehitystä tai pikemminkin alasajoa viimeisten vuosien aikana, minkä huipentumana on ollut viimeisen vuoden aikainen lääkelaitosteatteri. Mitään positiivista tuskin on odotettavissa uudesta Fimeasta, jos vaikuttavuustutkimus ("lääketaloustiede") edelleen käsitetään vain lääkevalmisteiden kustannuslaskuriksi ottamatta huomioon lääkehoitojen kliinistä vaikuttavuutta ja vaikutusta elämänlaatuun.
En ymmärrä, miksi Fimean tulevilta kuopiolaisilta virkamiehiltä pyydetään ymmärrystä apteekkien tilanteelle? Eihän sympatialla tee näissä asioissa oikein mitään. Virkamiehet tekevät sitä, mikä on laissa määrätty ja mitä on toimenkuvassa sanottu. Jos näin ei virkamies toimi, on kyseessä virkavirhe. Nyt siis laissa sanotaan, että haetaan säästöjä. Ei siinä kauheasti miettimisen varaa ole, mitä Fimean virkamies tekee, jos ministeriö pyytää kehittämään säästöjä. Ei Fimea lähde ajattelemaan yksityisten apteekkareiden lompakoita. Se olisi Apteekkariliiton tehtävä.
Ministeriön tiedotus osaa tehdä hyvää propagandaa. Muutos saadaan näyttämään hyvältä, jos mukaan laitetaan ylimääräistä tekstiä peittelemään itse poliittiista tarkoitusta. Näitä tekstejä Kärkkäinenkin täällä on siteerannut. Göbbels olisi hyvä oppi-isä apteekkilaisille myös.
Edellisessä kommentissa kysytään, voiko Apteekkariliitto vaikuttaa apteekkien taloudelliseen tilanteeseen? Jos ei voi, niin miksi pysyä jäsenenä? Nythän Fimea hoitaa tuon kehittämisenkin Apteekkariliiton puolesta. Paljonko se jäsenyys maksoikaan?
Pystyykö Apteekkariliitto vaikuttamaan mitenkään apteekkien taloudelliseen tilanteeseen.? Voidaanko jo odottaa uusia aktiivisia nimiä todella asioista päättävien (Tal-hallvaliokuntaan) pieneen keskittymään? Kentällä liiton hallitusta pidetään kumileimasimena.
Apteekkiluvista luovutaan nyt massiivisesti, mikä kuvastaa konkareiden mielialaa ja näkemystä tulevasta.
Apteekkariliitonkin voisi alueellistaa Kuopioon, lisää vain säästöjä ja verkosto riehumaan apteekkien nujertamiseksi. Tätähän on pitkään haluttu. Elementit on nyt kunnossa.
Loistavia kommentteja keskusteluissa! Yrittäkää nyt vähän siellä apteekkariliitossa ajatella, mitä kirjoitatte edes sivuillenne. Onnea ja onnea, onpa nyt riemu ylimmillään. Mutta kuinka kauan?
Kuopiolaiset ovat puhuneet viitehintajärjestelmän puolesta jo pitkään ja ovat tehneet ministriön kanssa yhteistyötä jo vuosia. Jos lakiin on kerran kirjattu nyt säästöjen tavoitteleminen niin, mika esim. estää itsehoitolääkkeiden vapauttamisen. Fimealla on suuret paineet nimenomaan saada oikein suuria säästöjä aikaiseksi. Keinot jo tunnemme. Viikate on nyt samalla viikatemiehellä kuin ennenkin. Vain voimaa on tullut lisää.
Minä kyllä ymmärsin Kuosan blogikirjoituksen ihan päinvastoin. Hänhän kirjoittaa, että "Viikatteella ei enää kauaa voi huiskia ainakaan apteekkialalla, sillä vanhojen haavojen kautta ollaan jo vuotamassa kuiviin."
Voisiko joku viisaampi kertoa, miten Apteekkarilehden toimittaja voi vaatia lisäsäästöjen hakemista, kun tiedämme mihin viitehintajärjestelmä on alan vienyt?
Kuka niitä apteekkien etuja oikein ajaa, jos Apteekkariliiton lehtikin peräänkuuluttaa säästöjä??
Entäs ne myyntiluvat? Ei missään muualla ole Euroopassa liitetty lääkevirastoon jotain sosiaalifarmasian kehittämisyksikköä. Yli 90% Lääkelaitoksen tuloista tuli myyntiluvista, joiden ministeriö odottaa pyörivän ihan itsestään. Farmasia on aika paljon muutakin, kuin humanistinen sosiaalifarmasia. Koko siirrolla viedään pohja pois talon tuloilta ja samalla vahingoitetaan teollisuuden toimintaa sekä ylipäätään lääkkeiden saatia Suomeen.