Apteekkari
keskiviikko 19.06.2024

Odotettavissa hurjaa hintakilpailua

28.01.2009 16:14

Suomen myydyin lääke Zyprexa saa huhtikuussa liudan kilpailijoita. Vaihtokelpoisten lääkkeiden luettelossa on yli kymmenen lääkeyritystä, jotka ovat saaneet myyntiluvan olantsapiinivalmisteilleen.

Vielä ei tiedetä, kuinka moni niistä tuo oikeasti lääkkeensä apteekkeihin. Aika moni, voisin ennustaa. Sitäkään ei tiedetä, kuinka paljon olantsapiinin hinta putoaa. Aika paljon, jos minulta kysytään. 28 tablettia 10 mg Zyprexaa maksaa nyt noin 134 euroa.  Alkuperäislääkkeen valmistaja Lilly tuskin laskee hintaa kovin paljon.

Lääkkeellä on voimassa patenttisuoja useimmissa Euroopan maissa. Jos Lilly lähtisi mukaan hintakilpailuun Suomessa, rinnakkaisviejät riemastuisivat. Kohta koko Eurooppa saisi halpaa olantsapiinia.

Jos potilas ei suostu vaihtamaan lääkettä apteekissa halvempaan, hän voi joutua maksamaan useita kymmeniä euroja itse. Se on viitehintajärjestelmän idea.

Toinen asia sitten on, lisääntyvätkö lääkärien tekemät vaihtokiellot. Lääkäri voi kieltää lääkkeen vaihdon halvempaan, jos siihen on lääketieteellinen tai hoidollinen peruste.

Erityisesti Zyprexaa käyttävillä potilailla näitä perusteita voi olla, koska kysymyksessä on lääke, jota käytetään skitsofrenian ja muiden vakavien mielenterveyden häiriöiden hoidossa.

Virpi Ekholm

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimitussihteeri

Takaisin

Kommentit (1)

Tapio Heilala. maalaisapteekkari, Siikainen

Apteekkien työmäärä lisääntyy jälleen. Nyt jos koskaan pitäisi saada reseptin toimittamiseen liityvästä työstä apteekille maksettava toimituspalkkio kohtuulliselle tasolle.

On suorastaam koomista, että apteekki saa reseptin tulkinnasta, lääkevaihtoon liittyvästä neuvonnasta, KELA - korvauksen laskemisesta ja KELAn korvaussääntöjen noudattamisesta, ATK-käsittelystä ja asiakkaalle annetusta lääkeneuvonnasta vain neljäkymmentäkaksi (42) senttiä reseptiä kohden. Osa tästäkin summasta on arvonlisäveroa.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.