Neulanpisto työpaikalla
23.05.2014 08:42KAHDEN VIIME VUODEN aikana apteekkimme työntekijöille on sattunut kolme tapaturmaista neulanpistoa lääkejätteitä vastaanottaessa tai lajiteltaessa: pillereiden ja voiteiden seassa on ollut neuloja ja ruiskuja sekaisin.
On tietysti hyvä, että lääkejätteet palautetaan apteekkiin, mutta eikö ruiskujen ja neulojen piilottaminen muiden lääkkeiden sekaan ole vastuutonta?
Apteekissa ja netissä on tarjolla neuvoja siitä, miten lääkejätteet tulisi palauttaa oikein. Mutta näitä ohjeita ei taideta lukea loppuun asti. Pelkästään lääkejätteiden apteekkiin palauttaminen on monen mielestä jo ympäristöteko, ja lajittelu jätetään apteekin vastuulle.
Ensimmäisen pistoksen jälkeen muutimme vastaanottokäytäntöä; emme edes koske palautuspusseihin ennen muutamaa oleellista kysymystä. Tästä huolimatta neuloja löytyy yllätyksenä edelleen.
PISTOS LIKAANTUNEESTA neulasta on ajatuksena kauhistuttava. Työterveyshuoltomme on muutaman minuutin päässä, mutta ensiavun jälkeen jää huoli mahdollisista neulanpistoksen mukana tulevista sairauksista.
Mielestäni jokaiseen neularuisku-lääkepakkaukseen pitäisi kuulua asianomainen neulojen ja ruiskujen hävittämiseen tarkoitettu riskijäteastia. Niitä pitäisi jakaa myös terveyskeskuksissa insuliinineulojen annon yhteydessä. Eli kun asiakas hakee diabetesvälineet terveyskeskuksesta, hän saisi samalla asianmukaisen astian insuliinineulojen hävittämiseen. Vastaavasti apteekissa myytävissä lääkeinjektioissa tulisi aina olla mukana ruiskujen hävittämiseen soveltuva astia.
Mika Bogdanoff
Kirjoittaja on Helsingin Erottajan apteekin proviisori.
Takaisin
Kommentit (9)
Diabeetikko saa hoitopaikasta ohjeeksi laittaa insuliinikynän neulan talousjätteeseen.
Meillä kokeillaan onnistuuko homma niin, että henkilökunta ei koske neuloihin lainkaan vaan työnnetään asiakkaan eteen lasitölkki ja pyydetään laittamaan neulat sinne itse. Tölkistä kaadetaan suoraan jätehuollon pahvilootaan.
Neulajätteiden loppusijoitusastiaksi kelpaa paksusta läpinäkymättömästä muovista valmistettu pönikkä. Esim. auton lasinpesunestepullot on sopivia. Ei tule neulat läpi ja niitä löytyy lähes joka taloudesta. Kannattaa vinkata asiakkaille.
Neulajätteiden loppusijoitusastiaksi kelpaa paksusta läpinäkymättömästä muovista valmistettu pönikkä. Esim. auton lasinpesunestepullot on sopivia. Ei tule neulat läpi ja niitä löytyy lähes joka taloudesta. Kannattaa vinkata asiakkaille.
Tilojen salliessa voisi järjestää itsepalautuspisteen, henkilökunta voi ohjata oikeaan lajitteluun muttei koske asiakkaan pusseihin. Näitäkin on apteekeissa jo olemassa. (Hyvä Rauma!)
Ostakaa sitten riittävän tukevat hanskat. Ei niitä pistosuojattuina myytäviä joustavia "kumiin kastettuja" kangashanskoja. Kannattaa mieluummina valita järeät kumihanskat tai poliisien ja turvallisuusalan käyttämiä kevlar-vahvistettuja. Niistä ei mene neula läpi. Kustannus on vähän kovempi, mutta halpa hinta siitä, ettei käy kuten edellisessä jutussa. Olen itse saanut piston mukamas pistosuojatun käsineen läpi. Onneksi ei käynyt pahemmin. Sen jälkee meillä on saanut käyttää vain paksuja kumihanskoja.
Meilläkin sattui lääkejätteitä vastaanotettaessa neulanpistoepisodi. Työntekijä kävi työterveyslääkärillä, joka määräsi labrakokeet ja twinrix-rokotteen. Vakuutusyhtiö ei suostunut korvaamaan kuluja, koska ei ollut näyttöä, että neulojen palauttaja olisi kuulunut riskiryhmään. Ei siis ollut syytä pelätä hepatiittia tms. Työterveyslääkäri oli kuitenkin ollut toista mieltä. Meille ei selvinnyt, miten näyttö riskiryhmään kuulumisesta saataisiin. Pitäis varmaan lääkejätteitä palauttavilta kysyä tautitiedot ja elämäntavat!! No, suojakäsineet oli kyllä hankittu, mutta ei niitä silloin tiskissä ollut, vaan takatiloissa, missä lääkejätteet yleensä käsitellään.
Hyvä ehdotus!
Ennen tuota toivottua uudistusta lääkejätteitä
lajittelevan henkilökunnan työturvallisuutta voisi lisätä hankkimalla
pistosuojakäsineet jokaiseen apteekkiin sen lisäksi, että
kysytään onko paketissa neuloja.
.
Miten olisi suojakäsineet asiakkaiden palautuksien käsittelijöille? Semmoiset siis, joita saa rautakaupoista työkäsineiksi. Eihän joku suojakotelo taas ole kustannustehokasta tai ympäristöystävällistä. Ette tekään siellä apteekissa lääketeollisuudesta, jätteiden lainsäädännöstä tai myyntiluvista tiedä mitään.