Näytön paikka
24.09.2010 09:07”AUTOMAATTINEN TIETOJEN-KÄSITTELYLAITE on ihmisen tekemä työväline, joka lukee, vastaanottaa, säilyttää, muuttaa ja palauttaa siihen syötettyjä tietoja uskomattomalla nopeudella. Se ei ole mikään superaivo, eikä se pysty tekemään muuta kuin sitä, mitä me ihmiset olemme opettaneet sen tekemään”, kirjoitti apteekkineuvos Lars I. Molin Apteekkarilehdessä tasan 30 vuotta sitten.
Parikymmentä vuotta Molinin kirjoituksesta suomalaisinsinöörit osasivatkin erinomaisesti ”opettaa” tietokoneitaan. Nokian johdolla Suomi profiloitui tietotekniikan huippuosaajaksi. Kymmenen viime vuoden aikana tämä taito näyttää hävinneen.
Tietotekniikkaprojektit etenevät tuskaisen hitaasti tai loppuvat kokonaan, kun budjetit on käytetty ja konsultit rahastaneet palkkionsa. Terveydenhuollossa epäonnistuneiden it-projektien kategoriaan kuuluu Satakunnan Makropilotti, jonka pienenä osana kehiteltiin myös sähköistä reseptiä. Veronmaksajien rahaa paloi miljoonia, mutta mitään ei syntynyt.
Sähköiseen reseptiin uskovat eivät antaneet periksi, ja kehittely alkoi uudelleen 2000-luvun alussa. Vuosikymmen meni, mutta nyt eResepti on totta – ainakin Turun kahdessa apteekissa, kahdella terveysasemalla ja neuvolassa. Tosin tietojärjestelmissä on vielä hienosäätöä ennen kuin laajempi käyttöönotto on mahdollista.
Apteekkareiden pelko siitä, että eResepti ruuhkauttaa asiakaspalvelun on täysin aiheellinen, jos tietojärjestelmät tai yhteydet eivät toimi niin kuin pitää. Järjestelmätoimittajilla onkin suuri vastuu siitä, että ne toimivat.
Järjestelmätoimittajien pitää myös ymmärrettävästi ja totuudenmukaisesti kertoa, mitä eResepti apteekilta edellyttää, ja mitä se tulee apteekille maksamaan. Nörttikielellä apteekkeja ei saa johtaa harhaan, vaikka taistelu markkinaosuuksista onkin kovaa.
eResepti on edennyt siinä määrin verkkaisesti, että sen onnistunut käyttöönotto on nyt koko alan yhteinen etu. Sitä ei pidä kenenkään vaarantaa. Luupin alla ei ole vain tietojärjestelmät, vaan koko järjestelmän kyky hoitaa asia.
Erkki Kostiainen
Kirjoittaja on Apteekkarilehden päätoimittaja.
Kommentit (3)
Lain / säädetyn asetuksen mukaan sähköinen resepti on käytössä koko maassa 01 04 2011. Kuka on se rikollinen, joka viedään vankeuteen kun asiat ei mene lainsäätäjän malliin. Onneksi pääsin pois maksajan pallilta.
Olen antanut itselleni kertoa, että Receptum firman MAXX jopa toimi e-resepti ympäristössä, miten on sen kilpailijan laita ??
On kohtuullista odottaa, että apteekkareille kerrottaisiin mitä eReseptin toteutus (kunhan saadaan tuotantokäyttöön) tulee apteekeilta edellyttämään ja mitä se tulee maksamaan. Samalla tulee kertoa, kuinka kustannukset siirretään lääketaksan toimitusmaksuun ja/tai Kelan suorakorvauspalkkioon.
Pelikentän ääreltä - oli peli sitten alasarjaa tai mestaruussarjaa löytyy aina oma ihmislajinsa. He kutsuvat itseään asiantuntijoiksi. Jos peli takkuilee, löytyy lopullinen syy sekä kulminaatiopiste yleensä asiantuntijan varmuudella. Pätevöitymiseen ei tarvita aina edes kausikorttia saati joukkueen pelipaitaa. Riittää, että tietää valmentajan nimen sekä mahdollisesti muutaman pelaajan pelinumeron.
Sama näyttää toimivan myös pelikentän ulkopuolella. Kun hankkeen koko ylittää oman käsityskyvyn sen kritisointi on helppoa. Mikähän lienee vialla Olkiluoto kolmosessa, kun se ei ole vielä valmistunut? Onhan se vain ydinvoimala, joita on tehty ympäri maailman vuosikymmenten ajan. Eihän siihen tarvita kuin terästä, betonia ja joukko puolalaisia hitsareita.