Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Mukavuusalue venytyksessä

18.02.2011 08:00

FLOW-KIRJAN kirjoittaja, professori Mihaly Csikszentmihalyi on todennut, että suurin mielihyvän estäjä on mukavuuden halu. Mukavuudenhalussaan ihminen luottaa tuttuun ja turvalliseen hakiessaan mielihyvän kokemuksia.

Lopulta hyvää oloa tuottanut toiminto, esimerkiksi työ tai harrastus, muuttuu kuitenkin vain tylsäksi rutiiniksi. Samalla ihmisen mukavuusalue kapenee. Tyydytään siihen, että asiat ovat ihan ok eikä uskalleta hapuilla wau-tunnetta.

Kahden viime kuukauden aikana olen joutunut venyttämään mukavuusaluettani enemmän kuin pitkään aikaan. Jo oli aikakin, voin todeta näin jälkikäteen. Lähdin tutusta ja turvallisesta apteekkityöstäni ja otin vastaan viestintäproviisorin äitiyslomasijaisuuden Apteekkariliitossa.

Uudessa työssäni olen joutunut lähes päivittäin tilanteisiin, joissa joudun kamppailemaan epävarmuuteni kanssa minulle aikaisemmin vieraiden tilanteiden edessä. Lehden toimituksen työtahti, kirjoittaminen ja uudet vastuutehtävät eroavat suuresti apteekin työrytmistä ja apteekkiproviisorin työtehtävistä.

Lähes päivittäin koen kuitenkin myös onnistuvani uusissa asioissa ja töissä on hauskaa, vaikka välillä jännittääkin. Työpäivät kuluvatkin nykyään vauhdilla. Oletan, että alkuhuuma alkaa pikkuhiljaa laantua, mutta olen päättänyt oppia tästä kokemuksesta ja lupaan jatkossa hoitaa mukavuusaluettani paremmin, myös elämäni muilla osa-alueilla.

Mukavuusaluettaan tulee siis venyttää ja kasvattaa, jotta se säilyisi. Mukavuusalue kasvaa, kun sen ulkopuolella käy tarpeeksi usein. Haastamalla itsemme ajoittain tai tekemällä hankalalta tuntuvat asiat heti kun niitä tulee vastaan, hoidamme mukavuusaluettamme.

Mukavuusalueeltaan ei pidä kuitenkaan eksyä. Jos sen ulkopuolella elää jatkuvasti, on lopputulos yhtä ahdistava kuin jos mukavuusalue on kotisohvan kokoinen ja näköinen. Liika stressi on yhtä paha vihollinen mukavuusalueelle kuin mukavuuden halu.

Minna Svensk

Kirjoittaja työskentelee viestintäproviisorina Apteekkariliitossa.  

Takaisin

Kommentit (2)

(Ei otsikkoa)

Samat sanat! Toi itsellekin taas uutta tsemppiä apteekkiproviisorin tutusta työstä uudemmalle sektorille taannoin hypänneelle :)

:)

Hyvä ja kannustava kirjoitus! Onnea uusiin haasteisiin!

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.