Apteekkari
keskiviikko 24.07.2024

Mobiiliuskossa

22.03.2013 09:49

SÄHKÖINEN ASIOINTI on siirtymässä vauhdilla pöytäkoneilta älypuhelimiin ja tablettitietokoneisiin ja mobiiliselailu kasvaa räjähdysmäisesti. Ainakin jos teknologiaguruihin on uskomista.

Vanhaa nokialaista (E7) räplätessä tätä oli vielä vaikea uskoa, mutta kun sain käyttööni Nokian uuden Lumia 920 älypuhelimen, tulin heti mobiiliuskoon. Niin kätevää on netin ja mobiilisovellusten käyttö tällä uudella vempaimella.

Moni yritys rakentaakin jo nettisivunsa ja verkkokauppansa niin, että ne skaalautuvat ketterästi myös puhelimen ruudulle.

Viime viikolla Teknologiateollisuuden seminaarissa korostettiin, että mobiili vaatii yrityksiltä kokonaan uutta ajattelua, sillä mobiilissa kyse on uudesta käyttäytymistavasta. Ei riitä, että verkkosivut vain skaalautuvat, vaan mobiilipalvelu pitää alunpitäenkin suunnitella nimenomaan mobiilikäyttöön.

Nyt älypuhelimilla luetaan uutisia, käytetään viihdepalveluja ja etsitään tietoa, kuten paikallisten kauppojen sijainti- ja aukioloaikatietoja. Neljännes suomalaisista on ostanut tuotteen kivijalkamyymälästä haettuaan siitä ensin tietoa älypuhelimella. Jatkossa niitä käytetään yhä enemmän myös ostamiseen.

Apteekit ovat aina olleet siellä missä asiakkaatkin. Asiointi on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana siirtynyt paljolti kauppakeskuksiin. Niin on moni apteekkikin. Nyt asiakkaat ovat verkossa, joten apteekkienkin on oltava siellä heitä palvelemassa.

Jo toistasataa apteekkia tarjoaa mahdollisuutta verkkoasiointiin ja määrä kasvaa koko ajan. Muutamasta apteekista voi jo ostaa reseptilääkkeitäkin sähköisellä reseptillä verkon välityksellä. Suomessa verkkoasiointi apteekin kanssa on toteutettu niin, että asiakas saa tarvitessaan myös lääkeneuvontaa, eli kyse ei ole pelkästään verkkokaupasta.

Seuraava vaihe on mukauttaa apteekkien verkkopalvelut mobiilimaailmaan. Tässä Apteekkariliitto on ottanut vahvan roolin. Ensimmäisiin mobiilipalveluihin pääsee tutustumaan jo huhtikuun lopulla Apteekkaripäivillä.

Erkki Kostiainen

Kirjoittaja on Apteekkarilehden päätoimittaja.

PS. Jos luet tätä älypuhelimella, etkä siirtynyt automaattisesti mobiiliversioon, kirjoita puhelimesi selaimeen osoite m.apteekkari.fi

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.