Mitä opin tämän vuoden FIP:ssä?
06.09.2013 11:09VUOSITTAINEN FIP eli farmasian alan maailmankongressi on taas ohi. Kuten aiempinakin vuosina tapahtuman avajaisissa yli 70-vuotiaat valkoiset miehet palkitsevat toisensa erilaisin kunniamaininnoin. Kuinkahan monta vuotta vielä menee, että tähän saadaan muutos? FIP:n erilaisissa seminaareissahan jo nuoret naiset pitävät erinomaisia alustuksia.
Senkin sain taas todeta, että toiset alustajat osaavat soveltaa esityksensä kansainväliselle yleisölle ja toiset eivät. Onneksi varsin moni ymmärsi alustuksensa aluksi lyhyesti kertoa riittävät perustiedot oman maan terveydenhuollon järjestämisestä ja rahoituksesta, muutoin en ainakaan minä olisi voinut mitenkään mieltää missä todellisuudessa alustajan kertoma uudistus on toteutettu.
Ehdotonta huippua oli alustus siitä, miten apteekin henkilökunta voisi parhaalla mahdollisella tavalla motivoida asiakkaan käyttämään hänelle määrättyjä lääkkeitä. Ainakaan se ei onnistu hukuttamalla asiakas lääketieteellisten yksityiskohtien suohon. Oleellista on sovittaa oma sanomansa asiakkaan tilanteeseen ja saada myös asiakas puhumaan, jotta voi varmistua sanoman perille menosta.
Aivan erityisen mielenkiintoista oli kuulla esitykset rokotusten käynnistämisestä apteekeissa Irlannissa ja Portugalissa. Molemmissa maissa apteekit ovat jo muutaman vuoden ajan saaneet rokottaa asiakkaitaan.
Uudistuksen toteuttaminen herätti kummassakin maassa paljon keskustelua. Muutamat tahot epäilivät apteekkien kykyä ottaa vastuuta rokottamisesta. Epäilyt osoittautuivat vääriksi. Selvitykset osoittavat, että apteekit ovat suoriutuneet rokotuksista erinomaisesti. Kansaterveyden kannalta on ollut tärkeää, että apteekista annettujen rokotusten ansiosta kausi-influenssarokotteen ottaneiden ihmisten määrä, erityisesti riskiryhmissä, on saatu selkeään kasvuun.
Olisikohan meillä Suomessakin syytä tarkemmin perehtyä Irlannin ja Portugalin esimerkkeihin?
Ilkka Oksala
Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.
Takaisin
Kommentit