Apteekkari
torstai 25.04.2024

Miksi apteekkitoimintaa säännellään?

24.06.2015 16:22

HALLITUS AIKOO purkaa turhaa sääntelyä tämän vaalikauden aikana. Tavoite on hyvä, sillä säädökset, jotka eivät ole kansalaisten ja yhteiskunnan edun mukaisia, onkin syytä purkaa.

Kaikki sääntely ei kuitenkaan ole turhaa. Hyvä esimerkki tästä on apteekkitoimiala, jossa sääntely toimii kansalaisten ja yhteiskunnan eduksi.

Sääntelyn ansiosta lääkkeiden hinnat ovat pysyneet erinomaisesti kurissa. Reseptilääkkeiden hinnat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana jopa laskeneet hintasääntelyn sekä lääkevaihto- ja viitehintasääntelyn ansiosta. Lääkkeiden hintakehitys onkin ollut täysin päinvastainen kuin esimerkiksi ruoan.

Näin isossa ja harvaanasutussa maassa apteekkien sijainnin sääntely ja viranomaisen tarveharkinta uusia apteekkeja perustettaessa ovat pitäneet huolen siitä, että apteekkiverkosto on tiheä ja maankattava. Tarveharkinnasta luopuminen lisäisi apteekkien määrää alueilla, joilla apteekkeja on jo entuudestaan tiheässä, mutta syrjäseutujen apteekkiverkostoa uhkaisi harvennus. Apteekkien yksikkökoko pienenisi, mikä aiheuttaisi tehottomuutta, heikentäisi lääkkeiden toimitusvarmuutta ja supistaisi tuotevalikoimia ja aukioloaikoja.

Apteekin omistajan pitää olla terveydenhuollon ammattihenkilö, proviisori. Omistamisen sääntelyllä varmistetaan, että toimintaa ohjaavat ensisijaisesti terveydenhuollolliset eivätkä liiketaloudelliset tavoitteet. Sääntelyn ansiosta myös kaikki lääkemyynnin tulot ja verot jäävät Suomeen.

ITSEHOITOLÄÄKKEIDEN MYYNTI on rajattu vain apteekkeihin ensisijaisesti lääkitysturvallisuuden varmistamiseksi, mutta rajauksella turvataan myös lääkkeiden maankattavaa saatavuutta. Jos itsehoitolääkkeitä myytäisiin myös kaupoissa, apteekkiverkosto harvenisi vääjäämättä, jolloin reseptilääkkeiden, monien itsehoitolääkkeiden ja terveysneuvonnan saatavuus heikkenisi.

Apteekkialan sääntelyn purkamista kannattavat perustelevat kantaansa toiminnan tehostamisella, vaikka apteekin osuus lääke-eurosta on keskimäärin alle 24 prosenttia, eli vähemmän kuin tehokkuuttaan esille tuovan päivittäistavarakaupan siivu ruoan hinnasta. Apteekki hoitaa siivullaan lääkejakelun ohella myös lääke- ja terveysneuvonnan ja sijoittuu asiakastyytyväisyysmittauksissa säännöllisesti toimialojen kärkijoukkoon. Mikä muu toimiala pystyy samaan?

Kirjoittaja on proviisori ja Apteekkariliiton viestintäjohtaja.

Takaisin

Kommentit (4)

MQ

Valtion virkamiesten ja poliitikkojen olisi syytä keskittää voimavarojaan ja jaksamistaan sellaisen toiminnan sääntelyn purkamiseen jolla ei ole suoranaisia terveysvaikutuksia. Terveydenhuollon tulee edelleenkin olla säänneltyä toimintaa ja tiettyjen palvelujen tarjoamisen ehtona tulee olla tutkinto, jolla osoitetaan osaaminen alueella jolla palveluja tarjotaan. Jos terveydenhuollon sääntelyä halutaan purkaa, voitaisiinko myös poistaa lääkäreiltä yksinoikeus diagnoosin asettamiseen tai lääkkeiden määrämiseen? Voisiko reseptilääkkeitäkin alkaa myymään marketin hyllystä? Parturi-kampaajat ja kosmetologit voisivat laajentaa toimintaansa pientoiminpiteisiin kuten luomen tai kynnenpoistoihin, haavanompeluun ym? Vastikään Valvira kielsi erään hammasklinikan toiminnan koska suuhygienistit tekivät hammaslääkärien töitä ja kielitaito oli puutteellista. Oltaisiinko tässä maassa valmiita suurempiin terveydenhuollon normienpurkutalkoisiin? Suomessa ei edes itsehoitolääkkeitä neuvonnasta huolimatta osata käyttää oikein, niin miten tämä asia paranisi, jos nämä valmisteet vapautettaisiin ruokakauppohin?

Osakkeenomistaja nimeltä Rölli-Peikko

Apteekkijärjestelmä on aivan ehdottomasti purettava. Näin saadaan myös lääkebisneksen viimeisetkin eurot virtaamaan globaalien konsernien veroparatiiseihin. Se on varmasti kuluttajien ja veronmaksajien parhaaksi! Näkeehän sen kaiken kulutustavaran hinnoista, että mitä paremmin omistajuus on keskitetty niin sitä halvempaa ja parempaa palvelua saadaan. Se on aivan selvää!

plop plop plop

No käännetäänpä toisin päin. Mitä hyvää sinä olisi? Rakkaassa naapurissamme lännessä hinnat nousivat ja saatavuus heikkeni. Nykysysteemi mahdollistaa apteekkipalvelut myös haja-asutusalueilla, joilta muut palvelut ovat katoava luonnonvara (kaupat, pankit, julkinen liikenne, julkinen terveydenhuolto jne.)
Miten yllättävää, että apteekki on joissain paikoissa ainoa terveydenhuoltopiste, johon pääsee ilman ajanvarausta?

Pete

Miten yllättävää, että apteekkarien edunvalvoja ei löydy oman toimialan sääntelystä mitään malkaa.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.