Apteekkari
sunnuntai 23.06.2024

Mikä yhdistää huijausviestejä?

23.11.2012 09:15IHMISTEN VERKKOLUKUTAIDON kohentuessa netin huijarit joutuvat miettimään entistä ovelampia tapoja ihmisten harhauttamiseksi.

YLE uutisoi taannoin tapauksesta, jossa sähköposteihin lähetettiin suomenkielisiä työpaikkatarjouksia epämääräisiltä ulkomaisilta yrityksiltä. Viestien tavoitteena oli värvätä ihmisiä pesemään rahaa ja toimittamaan rahalähetyksiä eteenpäin. Harva ihminen erehtyy työpaikan toivossa rikollisia avustavaksi rahanpesijäksi, mutta tapaus osoittaa vähintäänkin sen, että huijaajatahojen keinot ovat monipuolistuneet.

Huijausviestit voitaisiin luokitella yleisyytensä perusteella myös roskapostiksi, mutta siinä missä huijausviestejä yhdistää jonkinlainen tavoite – tavallisesti vastaanottajan huiputtaminen – roskapostit ovat usein kielellistä huuhaata.

Huijausviestin tunnistat katteettomilta vaikuttavista lupauksista, yllättävistä vaatimuksista, epävarmuuden lietsomisesta tai huonosta kielestä. Varo siis viestejä, joissa apteekiltasi vaaditaan välittömiä toimenpiteitä joihinkin asioihin. Älä milloinkaan vastaa huijausviesteiltä vaikuttaviin posteihin. Vastaus on selvä merkki siitä, että sähköpostisi on toimiva ja viestejä lähettävä taho ei ainakaan lopeta meilien lähettämistä.

Huijausviestien logiikka perustuu siihen, että sanoma lähetetään riittävän suurelle massalle. Aina löytyy joku, joka ottaa yhteyttä lähettäjään tai kenties suostuu viestissä esitettyihin pyyntöihin – esimerkiksi rahasummien lähettämiseen.

Joskus huijaus- ja roskapostit ovat kömpelyydessään myös ilahduttavia. Miltä kuulostaa alla oleva viesti, jossa luvataan päävoittoa Espanjan AccuLotto-raha-arvonnassa? Kiinnitä huomiota tekstin vetoaviin ilmaisuihin ”Viimeinen ilmoitus!!!” ja ”Suuronnittelut”:

”Viimeinen ilmoitus!!! Sähköpostiosoitteesi ID on voittanut (450, 000. 00 euroa) Espanjan "AccuLotto" Kansainvälinen Sähköposti arpajaiset palkinnon Lucky Numbers 0/11/13/16/45 Ref: ES/9820X2/29. Selvyyden ja menettely Yhteystiedot:

NATIONALE POSTCODE AGENCY.S.L Herra, Bobbi Alley E-mail: infosgasl0@aim.com E-mail: infosgas10@rocketmail.com Puh: + 34-602-425-580 (puhuu Englanti)

Koko nimesi, osoite, ikä, ammatti, puhelinnumerot, Suuronnittelut. Huom: Tämä on kansainvälinen arpajaiset ohjelmassa. Tämä viesti on automaattisesti käännetty Englanti osaksi Suomessa.

Ystävällisin terveisin,

David Moolman”

Ilkka Salmela

Kirjoittaja on Apteekkariliiton verkkotiedottaja, joka ei ota yhteyttä David Moolmaniin. 

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.