Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Medikalisaatiota vai valinnanvapautta?

31.07.2009 09:49

STATIINEJA voi jatkossakin käyttää vain lääkärin reseptillä. Orion veti pois hakemuksensa vapauttaa 10 mg:n vahvuus simvastatiinia itsehoitolääkkeeksi, koska mahdollisuudet hakemuksen läpimenoon näyttivät hyvin pieniltä.

Jos Suomen viranomaiset olisivat saaneet päättää, myöskään laihdutuslääke orlistaattia ei saisi apteekista ilman reseptiä. Alli tuli kuitenkin itsehoitohyllyihin, koska EU:n lääkevirasto niin päätti. Ainakaan vielä ei ole kuulunut uutisia, että tästä olisi ollut suurta haittaa.

Monet pelkäävät medikalisaatiota: pilleri päivässä korvaa terveelliset elämäntavat. Totuus on kuitenkin, että ihmiset syövät liikaa, sortuvat rasvaiseen ruokaan, tupakoivat ja välttelevät liikuntaa, oli laihdutus- ja kolesterolilääkkeitä tarjolla itsehoidossa tai ei.

Sairauksien ehkäisyyn on tarjolla monenlaisia ravintolisiä ja luontaistuotteita, joiden hyödyistä ei ole juuri takeita. Päin vastoin osa niistä saattaa olla jopa terveydelle vaarallisia.

Statiinien teho sepelvaltimotaudin ehkäisyssä on sen sijaan osoitettu laajoissa tutkimuksissa. Haitat ovat harvinaisia ja ne liittyvät yleensä suuriin annoksiin.

Ehkä on hyvä, että statiinihoidosta päättää tulevaisuudessakin lääkäri. Suuren riskin potilaat saavat riittävän tehokasta lääkitystä, ja terveet eivät käytä lääkkeitä turhaan.

Mieleen hiipii kuitenkin kysymys: holhotaanko meitä jo liikaa? Jokainen päättää itse siitä, tupakoiko tai syökö päivittäin hampurilaisia. Miksi emme saisi päättää myös siitä, vähennämmekö sepelvaltimotaudin kokonaisriskiä pieniannoksisella statiinilla?

Virpi Ekholm

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimitussihteeri.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.