Apteekkari
tiistai 27.02.2024

Maskit hämmentävät

13.05.2020 11:43

MONI MAA PURKAA nyt koronaviruspandemiaan liittyviä rajoituksia, kun tiukilla rajoitustoimilla tilanne on saatu hallintaan. Samalla on usein otettu käyttöön maskipakko tai ainakin vahva suositus käyttää maskia asioitaessa esimerkiksi kaupassa ja apteekissa tai matkustettaessa julkisisilla kulkuvälineillä.

Sama voi olla edessä Suomessakin. Sosiaali- ja terveysministeriö tekee parhaillaan asiasta tutkimusperusteista selvitystä, jonka on määrä valmistua vielä toukokuun aikana. Toistaiseksi maskien yleistä suosittelua lienee ainakin jossain määrin hillinnyt niiden heikko saatavuus.

Maskin käyttö voi olla hyvä lisä tartuntojen vähentämiseksi, mutta tällä tietoa ensisijaista on kuitenkin hyvä käsi- ja yskimishygienia, turvavälin pitäminen ja kontaktien rajoittaminen.

SUOMESSAKIN MASKEJA on jo alkanut näkyä katukuvassa muillakin kuin aasialaisilla turisteilla. Uusi asia hämmentää, ja valitettavan monella suomalaisella on virheellinen käsitys maskeista. Jotkut maskin käyttäjät ovat kertoneet, että heihin on suhtauduttu epäillen tai jopa vihamielisesti, kun on tulkittu, että he ovat taudin kantajia.

Aasiassa maskien käyttö on yleistä ja sillä osoitetaan huomaavaisuutta kanssaihmisiä kohtaan. Maski ei suojaa koronavirustartunnalta, mutta se estää tietämättään tartunnan saanutta tartuttamasta muita tai ainakin vähentää tartuttamisriskiä. Tämän ymmärtäminen on monille vaikeaa.

Maski ei suojaa tartunnalta, mutta se estää tai vähentää tietämättään tartunnan saanutta tartuttamasta muita."

Ei ihme, että moni on ymmällä, sillä mediassakin näkee juttuja, joissa maskit ja hengityssuojaimet menevät sekaisin. Varsinaiset hengityssuojaimethan (FFP2 ja FFP3) on tarkoitettu nyt vain terveydenhuollon käyttöön, ja ne suojaavat myös käyttäjäänsä virukselta. Hengityssuojainten ja maskien erot on kiteytetty apteekkien asiakastiedotteeseen.

MASKEJA JA SUU-NENÄSUOJUKSIA ON tällä hetkellä melko hyvin saatavana apteekeista. Niiden kova kysyntä kaikkialla maailmassa on kuitenkin nostanut maailmanmarkkinahinnat moninkertaiseksi tavanomaiseen verrattuna. Tästä syystä kappalehinta kertakäyttöisissäkin suojaimissa voi nyt olla jopa euroissa, kun se tavallisesti pyörii senteissä.

Jos maskien käyttö tulee Suomessakin joissakin tilanteissa pakolliseksi tai niiden käyttöä aletaan vahvasti suositella, maskeja on oltava riittävästi ja helposti saatavilla. Maskia on myös osattava käyttää oikein, jotta siitä on enemmän hyötyä kuin haittaa.

Apteekit ovat maskien ja suu-nenäsuojusten luonteva hankintapaikka, sillä apteekit ovat tottuneet neuvomaan ja opastamaan oikeaa ja turvallista käyttöä lääkkeissä ja muissakin terveydenhuollon tuotteissa.

Kirjoittaja on proviisori ja Apteekkariliiton viestintäjohtaja.

Takaisin

Kommentit (3)

Hämmentynyt

Lisämausteena keskusteluun on maskien termistö: on suu-nenäsuojia, kirurgisia suu-nenäsuojia, kirurgin maskeja, hengitysmaskeja, kansan- ja kansalaismaskeja jne jne. Osa tarkoittaa samaa, osa erilaista suojainta. Eikö oikeaa termistöä muka ole ollut käytössä jo ennen COVID-19 pandemiaa?

Sen lisäksi käyttösuositukset muuttuvat harva se päivä...

Sairaanhoitaja

Samaa mieltä Pleksin takaa nimimerkin kanssa. Itse juuri ohjeistin sosiaalipuolella toimivia lähihoitajia maskin oikeasta käytöstä. Ja heille sentään asiaa on opetettu vuosien ajan! Silti näin maskeja, jotka peittivät nipin napin suun ja nenän kun laskokset avaamatta, maskeja, jotka peittivät vaan suun, kaulalle laskettuja maskeja jne. Miten opetat koko kansalle kun ammattilaisillekin tuntuu olevan näin vaikeaa...

Pleksin takaa

Valitettavasti suurin osa ei osaa käyttää maskia oikein: maski ei peitä nenää tai otetaan puhumisen ajaksi pois, maskia kopeloidaan koko ajan, maskia ei ole muotoiltu tai edes avattu oikein jne jne. Pahimpana tietenkin, että samaa maskia käytetään monta kertaa, jopa useita päiviä.

Niinpä vääriä käyttötapoja on lähes yhtä paljon kuin käyttäjiä. Tältä pohjalta on vaikea vaatia mitään suosituksia.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.