Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Maksatteko 150 euroa ylimääräistä?

27.03.2009 12:41

"Haluatteko vaihtaa lääkkeenne edullisempaan vaihtoehtoon vai maksatteko 150 euroa ylimääräistä?"

Näin voidaan joutua kysymään apteekissa ensi keskiviikosta alkaen. Lääkkeiden hintalautakunta julkisti 1.4. voimaan tulevat viitehinnat tällä viikolla. Listalta löytyy 15 pakkausta, joissa hintaero viitehintaan on yli sata euroa.

Esimerkiksi eturauhassyövän hoidossa käytettävä Casodex-valmiste (bikalutamidi) on yli 150 euroa rinnakkaisvalmistetta kalliimpi. Myös Alzheimer-lääke Ariceptin (donepetsiili) ja sieni-infektioissa käytettävän Diflucanin (flukonatsoli) pakkaukset ovat yli sata euroa kilpailijoitaan kalliimpia.

Jos potilas ei suostu vaihtamaan näitä valmisteita, hän maksaa itse erotuksen viitehintaan. Tämä summa ei kartuta edes lääkekulujen vuosittaista maksukattoa.

Listalta löytyy 142 sellaista viitehintaryhmää, joissa vain yksi kilpailevista valmisteista on mahtunut hintaputkeen. Moni lääkevalmiste on tosin jäänyt vain täpärästi viitehinnan yläpuolelle. Onkin odotettavissa, että suuri joukko lääkeyrityksiä tarkistaa hintojaan huhtikuun puolivälissä.

Huhtikuun kaksi ensimmäistä viikkoa ovat apteekeissa erittäin haastavia. Lääkevaihtoja joudutaan tekemään tavallista enemmän, koska hintataso ei ole vielä vakiintunut. Lisäksi koko viitehintajärjestelmä on vielä useimmille asiakkaille outo.

"Kela maksaa korvausta vain viitehinnan mukaan, joka on tässä valmisteessa kaksi euroa yli halvimman hinnan. Ymmärsittekö?"

Virpi Ekholm

Kirjoittaja on Apteekkarilehden toimitussihteeri.

Takaisin

Kommentit (5)

Tietäjä?

Nyt on sitten alkanut pienten apteekkien alasajo..?
Ensi syksyn palkankorotukset yhdessä viitehinnan kanssa tekevät apteekkien kannattavuudelle erittäin paljon "hallaa"! Isot kestävät, pienet tutisee...

hieman jo perillä asioista

No eihän nyt lääkärit hinnoista mitään tiedä, kun ne hinnat muuttuvat kahden viikon välein! Kannattaa lääkärin kirjoittaa vaihtokielto reseptiin, jos haluaa välttää lääkevaihdon tai vaihtamattomuudesta johtuvan hinnannousun. Ja huom. perusteluja EI lääkärin tarvitse kirjoittaa reseptiin vaan potilastiedostoihin.

jatkuvaan selittelyyn kyllästynyt

Lääkärit voisivat ottaa paremmin selvää hinnoista ja kertoa potilaalle, että tämä voi vaihtaa edullisempaan, jos kirjoittaa silti kalliimpaa. Monet asiakkaat eivät uskalla vaihtaa "koska lääkäri on määrännyt". Perustellut vaihtokiellot reseptiin.

kaukana

Kyllä maksan, jotta apteekki säilyisi pikkupaikkakunnalla.

kyllästynyt jatkuvaan vaihtoon

Outoa, outoa on, kun Kelakaan ei osaa neuvoa apteekkia!!!!!

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.