Apteekkari
lauantai 18.05.2024

Made in ?

06.10.2011 10:00

EU ON TIUKENTAMASSA elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä koskevia määräyksiä. Jatkossa elintarvikkeen, kuten lampaan, sian ja siipikarjan lihan alkuperämaa pitää ilmoittaa elintarvikkeen pakkauksessa niin kuin nyt jo ilmoitetaan naudanlihan kohdalla. Siirtymäajan jälkeen kotimaisena ei myöskään saa enää myydä elintarviketta, jonka pääainesosa on valmistettu ulkomailla.

Uudet määräykset ovat tervetulleita, sillä monille ihmisille ei ole lainkaan yhdentekevää, missä maassa valmistettua ruokaa suuhunsa pistää.

Lääkkeissä ei olla päästy vielä läheskään näin pitkälle. Lääkepakkauksissa ja pakkausselosteissa ei tarvitse ilmoittaa, missä maassa ja mikä yritys lääkkeen on valmistanut. Jos kuluttaja tiedot haluaa, hänen pitää ottaa yhteyttä lääkkeen myyntiluvan haltijaan ja kysyä. Eri asia on, saako kysymyksiin vastauksen.

Todella harhaanjohtavaa on, että pakkausselosteessa mainittu valmistaja on erän vapauttamisesta myyntiin vastaava yritys, joka ei läheskään aina ole lääkkeen todellinen valmistaja. Valmistajan perusteella kotimaiseksi arvioitu lääkekin voi olla vaikkapa intialaista alkuperää. Nykyisen, omituisen käytännön taustalla on koko EU:n alueella sovellettavat säännökset.

Monille ihmisille ei ole myöskään aivan sama, missä maassa hänen käyttämänsä lääke on valmistettu. EU:ssa on nyt katsottu, että kuluttajalla on oikeus tietää ruokansa alkuperämaa. Saman periaatteen pitäisi koskea myös lääkkeitä.

Erkki Kostiainen

Kirjoittaja on Apteekkarilehden päätoimittaja.

Takaisin

Kommentit (5)

Intia, Kiina, Puola

Vaikuttava aine (ehkä useita valmistajia) ja valmis lääke tehdään ehkä eri maissa ja pakataan vielä muualla. Siinä olisikin selvittämistä asiakkaalle.

Valta puhuu

Sama juttu on koko EU:n alueeella. Ehkä Apteekkarilliitto saa asian muutettua, kuten ed. toimitusjohtaja pelasti koko EU:n apteekkijärjestelmän vapauttamiselta.

Oon suomalainen?

Olemme yrittäneet siniristilippuyritykseltä saada tietää tiettyjen valmisteiden, kuten potenssilääkkeen valmistusmaan, kun asiakas halusi tosiasiallisesti Suomessa valmistettua. Tehdas vastasi, että se on liikesalaisuus eikä sitä kerrota, olipa se sitten Suomessa tehty tai ulkomailla. Kommentista päätelleen se oli siis tehty muualla kuin Suomessa, miksi muuten asiaa salaamaan. Veikkaan Intiaa.

"Suomalainen tuote"

Aika monta vuotta sitten oli puhetta eraan SUOMALAISEN LAAKETEHTAAN markkinointivietista laakareille.
Tahdas kaytti siniristilippua ja puhui kotimaisuuden puolesta. Todellisuudessa tabletit valmistettiin Saksassa ja pakattiin suomessa. Hieman huumorilla maustettu keskustelu kyseisen tehtaan edustajan kanssa toi esiin tehtaan mietelman.. jos myyntikatteesta isompi osa tulee Suomeen, on tuote "kotimainen".

Tosi on.

Oikeassa olet. Asia oli kunnossa ennen EU-lainsäädännön omaksumista. Sama ongelma koskee esim. väriaineita, joista allergisoivat olivat Suomessa kielletty, mutta jouduttiin sallimaan uudelleen.

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.