Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Luvassa mielenkiintoinen syksy

26.06.2009 09:48

SUOMI HILJENEE nyt kesän viettoon, mutta syksyllä riittää taas seurattavaa. Kiisteltyä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskusta, joka sai tällä viikolla nimekseen Fimea (Finnish Medicines Agency), ollaan perustamassa kovalla tohinalla Kuopioon.

On mielenkiintoista nähdä, millaisen organisaation uusi lääkevirasto saa, miten toiminta marraskuussa käynnistyy ja kuka virastoa johtaa. Nähtäväksi jää myös toteutuvatko ne uhkakuvat, joilla meitä julkisuudessa on peloteltu, vai onko pelottelu ollut pelkkää propagandaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön työstettävänä ovat edelleen Apteekkityöryhmän ja Lääkelaitoksen aikanaan esittämät lääke- ja apteekkimaksulakien muutokset. On jännä nähdä, millainen esitys ministeriöstä syksyllä ulos putkahtaa.

Tärkeä seurattava asia on myös lääkevaihdon ja viitehintajärjestelmän kurittama apteekkien talous. Tätä menoa maankattava apteekkiverkosto on vaarassa. Onneksi ministeri on luvannut tukea erityisesti pienille apteekeille, joiden olemassaolo on uhattuna.

Erään pienen apteekin apteekkari kertoi hiljattain, että hänen kirjanpitäjänsä mukaan tämän ja ensi vuoden huhtikuun välisenä aikana bruttotulot jäävät 16 000 euroon. Se ei kannusta yrittäjäksi. Nähtäväksi jää, millaisin toimin pienet apteekit pelastetaan.

Sähköinen lääkemääräyskin pitäisi ottaa käyttöön syksyllä, mutta saa nähdä kuinka käy. Palikat tuntuvat olevan vielä pahasti levällään, eikä keskeneräistä järjestelmää pidäkään ottaa käyttöön. Sillä vain suututettaisiin asiakkaat.

Mutta nyt mekin huilaamme hetken ja lataamme akkuja. Heinäkuun puolivälistä alkaen uutisia päivitetään taas verkkoon ja ensi viikolla painetun lehden tilaajat saavat kesälukemiseksi vielä Apteekkarin tuhdin kaksoisnumeron.

Hyvää kesää ja kiitos uudistuneesta lehdestä, verkkosivustosta ja uutiskirjeestä saamastamme palautteesta. Sen voimalla on ilo jatkaa!

Erkki Kostiainen

Kirjoittaja on Apteekkarilehden päätoimittaja.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.