Apteekkari
keskiviikko 24.04.2024

Luottamus

09.04.2010 08:36

ON TÄYSIN KÄSITTÄMÄTÖNTÄ, miten pieni lapsi luottaa omiin vanhempiinsa. Poikani temmeltää sohvalta tai syöttötuolilta pois luottaen täysin siihen, että hän ei tipu mihinkään, koska isä kyllä pitää siitä huolen. Myöskään pojan ilmaan heittely ei häntä pelota. Ottaahan isä kiinni.

Tiedän, että jossain vaiheessa tämä täysin horjumaton luottamus isään tulee muuttumaan. En kuitenkaan murehdi tulevia tapahtumia vielä nyt, vaan nautin tästä hetkestä.

Luottamukseen perustuva maailma on muutenkin paljon mukavampi kuin epäluottamuksen yhteiskunta. Sitä paitsi luottamukseen perustuva järjestelmä on paljon tehokkaampi ja kustannuksiltaan halvempi kuin epäluottamukseen perustuva kontrollivaltio.

Suomalaiset ovat tottuneet luottamaan terveydenhuoltojärjestelmään. Tämä luottamus on kuitenkin ollut kuluneen vuoden aikana kovilla, kun erilaiset valelääkärijupakat ja muut väärinkäytökset ovat tulleet julkisuuteen. Luottamus on mennyt ja kontrollia on vaadittu lisää.
Valvonnan lisääminen ei kuitenkaan ole ilmaista. Kontrolli maksaa ja se on pois muusta toiminnan kehittämisestä.

Apteekit ovat välttyneet suurilta kohuilta. Luottamus apteekkeihin on suurta. Tämän luottamuksen lunastaminen on erinomaisen tärkeää. Yksikin väärinkäyttötapaus heikentää luottamusta koko apteekkijärjestelmää kohtaan. Luottamuksen rakentaminen on vuosikymmenten työ. Sen menettäminen voi tapahtua hetkessä.

Aion tehdä kaikkeni, että en menettäisi poikani luottamusta. Tuntuu hyvältä, kun joku luottaa

Ilkka Oksala

Kirjoittaja on Suomen Apteekkariliiton toimitusjohtaja.

Takaisin

Kommentit

Osallistu keskusteluun

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun keskustelun valvoja on hyväksynyt sen julkaistavaksi. Emme julkaise hyvien tapojen vastaisia emmekä aiheeseen liittymättömiä kommentteja.